Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Einde van een eindpunt

Door: Arend van der Wel Algemeen

In het plakplaatjesalbum over Goes van Jumbo en de Heemkundige Kring van eind 2021 lezen we: “Hotel Terminus overleefde alle herinrichtingen van het Stationsplein.” Is dat zogezegd de goden verzoeken? Want een poosje later werd besloten dat het hotel gesloopt wordt. Inderdaad, om het Stationsplein opnieuw in te richten. De foto maakt wel duidelijk dat de ruimtelijke situatie aldaar benauwd is. Het hotel breidde zowel naar voren als naar achteren uit, het station ligt er sinds 1982 zo’n beetje tegenaan en er staan of liggen best wel ‘s een paar fietsen.

Hotel grandcafé Terminus wordt dus gesloopt, maar eerst wordt het verbouwd om huisvesting te bieden aan 56 Oekraïense vluchtelingen. Medio 2026 komt er dan echt een einde aan een grens- of eindpunt, want dat betekent het Latijnse woord terminus (naar Terminus, de Romeinse god der grenzen). Het is vanwege die betekenis een zeer populaire hotelnaam: in Middelburg, Amsterdam, Utrecht, Parijs, Oslo, Stockholm, Wenen, Hamburg en reis zo nog maar even door. Wel een beetje raar, want wie ziet nu een hotel als eindpunt? Een hotelverblijf is toch meestal tijdelijk: je hoopt morgen, overmorgen of ooit weer lekker naar huis te gaan. Een hotelverblijf is in feite enigszins noodgedwongen, al kan je die overnachting(en) buitenshuis natuurlijk wel als ‘het einde’ ervaren.
Goes was van 1867 tot 1872 tijdelijk eindpunt van de Zeeuwse spoorlijn-in-wording, maar dat rechtvaardigt de hotelnaam niet. Want hotel Terminus startte pas in 1936, nadat twee herenhuizen uit 1909 werden samengevoegd. Leuk om te weten is dat in één ervan (toen nog Stationsweg 37) de oorsprong ligt van het landelijk opererende bedrijf Moore DRV. Want hier startte Anthonie de Roo (1898-1990), later ook raadslid, wethouder/locoburgemeester en verzetsman in Goes, in 1922 een ‘Bureau voor Administratie en Belastingzaken voor Landbouwers’. In de tijd dat het huis hotel werd, verhuisden gezin en werk van De Roo naar Kreukelmarkt 2.

Sinds vorige maand flonkeren de drie sterren van hotel Terminus niet meer. Het laatste hotelier-echtpaar Matthijssen deed eind vorig jaar een boekje open over hun Terminus-avonturen onder de titel: Je maakt wat mee, als Zeeuwse hotelier. Trouwens, waar legt u de klemtoon eigenlijk, zegt u Termínus of Términus? Volgens Van Dale en de Latijnse ‘spraakkunst’ - maar wie spreekt er nog Latijn tegenwoordig? - ligt het accent op de eerste lettergreep, dus de meeste Goesenaren doen het niet goed. Maar ach, wat doet ‘t er nog toe…

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief