Afbeelding

Rubriek Goes Gezien: Daar in dat kleine café…

Door: Arend van der Wel Algemeen

Het tamelijk beroemde smalste pand van Amsterdam is een theehuis en 2.02 meter breed. Het wereldberoemde smalste pand van Goes is 2.95 meter breed en herbergt café De Kerkuul. Het is kennelijk zó klein, dat iemand op sociale media meldde: “Het zal vast een leuke kroeg zijn geweest, maar ik kon ‘m niet vinden. Ik zal bij daglicht maar eens terug moeten komen.”

Toen het echtpaar Verburg in 2018 naar Korte Kerkstraat 14 wandelde om te kijken of het geschikt was voor hun laatste horeca-avontuur, zei mevrouw spontaan: “Het is net een uil, zo met die twee schoorsteentjes als oren en die ramen als ogen.” En pal naast de Grote Kerk gelegen, dus zo werd al snel de cafénaam geboren. Dat een kerkuil niet zulke oortjes heeft, mag de pret niet drukken. Er zijn een paar opgezette exemplaren in de kroeg die de werkelijkheid laten zien en ook het logo doet dat.

Zitten er eigenlijk kerkuilen in de Grote Kerk? Nee, kerken zijn niet meer zo toegankelijk voor (grote) vogels. Er zijn nu op de Bevelanden zo’n zestig paartjes kerkuilen, die vooral gebruik maken van speciale broedkasten. Eén paartje nestelt steevast op de zolder van kinderboerderij Hollandsche Hoeve in Goes. Beneden hangt een beeldscherm waarop u het paar met hun vier tot zeven uilskuikens hopelijk weer kunt bewonderen.

Op de plek van de panden in de Korte Kerkstraat, naast de kerk, lag tot rond 1600 de vaete, waarin voor de brandweer bluswater werd opgevangen. Vermoedelijk is het smalle pand als laatste van het rijtje gebouwd, omstreeks 1645. In 1885 werd het huis afgebroken en is het huidige pand gebouwd. Voordat De Kerkuul er ging nestelen, zat er vanaf 1968 een antiekzaak. Bij zo’n zes meter diepte wordt het pand tweemaal zo breed, dus ruimte zat voor een knusse bruine kroeg. Na een paar biertjes wil je wel naar het toilet. Trap op en je hebt schitterend zicht op de kerk met zijn pinakels en hogels (u weet wel).

‘Daar in ? dat kleine café ? naast de kerruk’ vloeit het bier overigens niet uit de tap, maar uit de fles. Dat zijn wel heel veel verschillende en bijzondere soorten flesjes. We vertrouwen erop dat de eerdergenoemde persoon, die opnieuw een poging wil wagen om De Kerkuul te vinden, dat niet erg vindt. Een troost moge zijn dat zijn biertje relatief goedkoop is. Maar misschien krijgt die doorzetter er wel eentje van het huis(je).

Tekst en foto: Arend van der Wel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief