Afbeelding
Foto:

'Het ziet er goed uit' voor ondergrondse 380kV-verbinding

BERGEN OP ZOOM - Tijdens een speciale bijeenkomst is onlangs de keuze van de minister voor het 380kV-tracé bekendgemaakt. Al jaren wordt er hard gewerkt aan de realisatie van een nieuwe hoogspanningsverbinding van Rilland naar Tilburg. Na jaren van overleg en samenwerkingen, heeft de minister nu een definitieve keuze gemaakt waarbij veel adviezen van de verschillende gemeenten overgenomen.

DOOR REMKO VERMUNT

"Dankzij deze samenwerking is het mogelijk geworden om meer bos te sparen, landschappelijk beter in te passen en zoveel als mogelijk gevoelige bestemmingen vrij te spelen." In de gemeente Bergen op Zoom was er vooral veel te doen rondom het verdwijnen van duizenden bomen door de komst van het hoogspanningstracé. Daarom gaf de gemeente het advies om het hoogspanningstracé ondergronds te plaatsen. De kabels gaan voor knooppunt Markiezaat namelijk al de ondergrondse buisleidingstraat in. Dit is een strook grond die gereserveerd is om kabels en leidingen in te leggen. De kabels worden naast elkaar gelegd in een gegraven sleuf. De sleuf wordt daarna weer dicht gemaakt. Doordat de strook helemaal voorbereid is op kabels en leidingen zijn er geen boringen nodig.

Ondergronds

In eerste instantie zouden de kabels vlak voor Bergen op Zoom weer omhoog komen, maar de minister heeft TenneT gevraagd om een verlengd kabeltracé in de buisleidingstraat, aansluitend op de Brabantse Wal, nader te onderzoeken. Tijdens de bijeenkomst van woensdagochtend werd in ieder geval gemeld dat dit onderzoek goed uit ziet. "We komen vooralsnog niets tegen, waardoor we dat niet zouden kunnen doen."

Informatiebijeenkomst

Grondeigenaren, direct omwonenden en gevoelige bestemmingen worden nu allemaal ingelicht over de keuze van de minister. Begin oktober krijgen zij een brief met specifieke informatie over het vervolgproces. In november start TenneT met informatiebijeenkomsten om de nieuwe verbinding toe te lichten. "Tijdens deze avonden is er ook ruimte voor persoonlijke gesprekken. Grondeigenaren kunnen in gesprek gaan over de ligging van de nieuwe verbinding op hun gronden." In Bergen op Zoom wordt deze bijeenkomst georganiseerd op donderdag 14 november. Van 19.00 tot 21.00 uur is iedereen welkom in zalencentrum De Raayberg aan de Antwerpsestraatweg. [l]