Afbeelding
Foto: Google Maps

Toeristenbelasting flink verlaagd voor hotels, hostels en airbnb's in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De toeristische sector hoeft maar 2/11e van de oorspronkelijke toeristenbelasting te betalen. Dat heeft de Belastingsamenwerking West-Brabant besloten nu de toeristische sector flink getroffen wordt door de coronacrisis.

De Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) heeft eerder in afstemming met gemeenten al diverse maatregelen genomen voor ondernemers waar het gaat om de opgelegde belastingaanslagen. Zo krijgen ondernemers onder andere uitstel van betaling tot 30 juni. Maar, omdat de toeristische sector nu geconfronteerd wordt met een substantieel aantal minder overnachtingen is er voor hen een extra maatregel getroffen.

Hotels, hostels en airbnb's betalen ieder jaar toeristenbelasting op basis van het aantal overnachtingen dat bij hen heeft plaatsgevonden. Aan het begin van het jaar wordt er steeds een inschatting gemaakt van het aantal overnachtingen op basis van het jaar ervoor, maar vanwege de coronacrisis gaat het werkelijke aantal overnachtingen dit jaar veel lager uitvallen. De Bergse VVD-fractie vroeg daarom om de toeristenbelasting op voorhand al te halveren, maar de belastingsamenwerking gaat nog verder.

"De voorlopige aanslagen toeristenbelasting voor deze ondernemers worden daarom met 9/11e verlaagd, zodat er maar 2/11e van de aanslag in stand blijft. Op die wijze verwachten we de ondernemers op dit terrein voldoende tegemoet te komen, naast de maatregel van uitstel van betaling tot 30 juni." De maatregel geldt echter niet voor overnachtingen door arbeidsmigranten. "Uiteraard kunnen deze ondernemers wel contact opnemen met de BWB om een verlaging te verkrijgen van de voorlopige aanslag toeristenbelasting indien zij het aantal overnachtingen substantieel zien teruglopen."