Een bijzonder bezoek: een Canadees schoolkoor in Bergen op Zoom [Fotoalbum]
Foto: Hanneke Marcelis
Fotoalbum

Een bijzonder bezoek: een Canadees schoolkoor in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Het Canadees schoolkoor van de Crescentschool uit Toronto bezoekt vandaag Bergen op Zoom. Het bezoek is onderdeel van een reis ter ere van het honderdjarig bestaan van het koor. Leraar Gordon Wotherspoon heeft nauwe banden met de stad. Hij is de kleinzoon van de commandant die een grote rol speelde in de bevrijding van de regio. "Het is prachtig om de leerlingen de historie mee te kunnen geven van de rol van Canada in de bevrijding van de regio", aldus de leerkracht.


Bij een schoolreisje denk je snel aan een uitstapje naar de speeltuin of een museum. Maar de leerlingen van de Crescentschool uit Toronto zijn momenteel bezig met een heel ander soort schoolreisje: een tien-daagse rondreis door Frankrijk, Belgie en Nederland. De 11-jarige Kevin vertelt er enthousiast over. "We begonnen onze reis in Frankrijk. Daarna gingen we naar België, waar we veel leerden over de Eerste Wereldoorlog. Hier in Bergen op Zoom leren we over de Tweede Wereldoorlog, en over de bevrijding." Vanmiddag vertrekken de kinderen alweer uit Bergen op Zoom, om door te reizen naar Amsterdam. "Daar heb ik ook erg veel zin in. Daar gaan we volgens mij vooral veel toeristische dingen doen."

Bevrijding

De zeventig leerlingen die onderdeel zijn van het koor van de school zijn voor een paar uur in Bergen op Zoom. En dat begon bij de Canadese erevelden. Vervolgens brengen ze een bezoek aan de Canadalaan, en brengen ze een lied ten gehore in cafe Den Enghel.  Voor leraar Gordon Wotherspoon is Bergen op Zoom een bijzondere plek. Hij is namelijk de kleinzoon van de commandant van het South Alberta Regiment, kolonel 'Swatty' Wotherspoon. Dit regiment speelde een belangrijke rol bij de Bevrijding van Bergen op Zoom op 27 oktober 1944. In de vroege middag van die dag rolden de tanks van dit regiment de Huybergschebaan (nu de Canadalaan) in, om later die middag op te trekken naar het centrum van de stad. Omdat de betrokken commandanten twijfelden wat te doen, zou kolonel Wotherspoon naar zijn collega van het Lincoln & Wellandregiment de illustere woorden hebben uitgesproken: 'Hell Bill, let's take the damn'd place!'.

Paul Versijp van de Gemeente Bergen op Zoom is blij dat de zeventig leerlingen en docenten de moeite hebben gedaan om een bezoek te brengen aan de erevelden. "We merken dat de erevelden steeds populairder worden. En dat zal met de realisatie van het bezoekerscentrum alleen maar meer worden. Dat is een aanwinst voor de gemeente."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief