Saartje in haar rol als Pinocchio FOTO: ROCKETSTORIES
Saartje in haar rol als Pinocchio FOTO: ROCKETSTORIES (Foto: Rocketstories)

Bergse Saartje (14) wordt jongste student ooit aan Rotterdamse toneelschool

BERGEN OP ZOOM - Toegelaten worden tot een theaterschool is nogal een kunst. Vaak doen er honderden jongeren auditie, terwijl er slechts voor een handjevol plek is. Toch kost het Saartje van Rijen (14) schijnbaar weinig moeite. Ze werd tot twee scholen toegelaten, én is de jongste student in jaren.


De Bergse Saartje van Rijen is pas 14 jaar. Maar twee weken voor de start van het schooljaar aan de theaterschool in Rotterdam wordt ze 15. En dat is precies oud genoeg om te mogen starten aan een MBO. "Ik had niet veel later geboren mogen worden, nee", lacht Saartje enthousiast. Voor haar komt een grote droom uit nu ze het havo aan het Roncalli vaarwel mag zeggen, en na de zomer kan beginnen aan de prestigieuze theaterschool.

Saartje speelt al sinds haar zevende toneel. "Ik was thuis altijd al bezig met stukjes opvoeren. Dus toen ik zeven was ging ik naar de Rotonde. Sindsdien ben ik altijd bezig geweest met toneel." Zo speelde ze onder andere bij de BOV in Ciske de Rat, en kwam ze via audities voor Peter Pan bij Stichting Jong in Roosendaal terecht. Daar speelt ze nu ook in Pinocchio. En ze speelt natuurlijk ook nog bij de Junior Musical Class (JMC) van het Roncalli. "Ik heb ook meegedaan aan Exodus aan de Schelde van de Vierschaar. En binnenkort begin ik ook met de repetities voor Supersum." Maar Saartje wil niet alleen als hobby toneel blijven spelen. Ze wil er haar beroep van maken. En daar is ze zo zeker van, dat ze besloot om na haar 3 havo niet gewoon door te stromen naar 4 havo, maar om zich aan te melden voor een MBO. "Uiteindelijk wil ik graag het HBO toneel in Maastricht doen. En dat kan natuurlijk door gewoon havo af te maken, maar het lijkt me veel leerzamer en leuker om de MBO opleiding toneel te gaan doen. Dat kost me maar een jaartje meer, en dan kan ik al super veel leren over toneel spelen! En dan hoef ik ook niet meer naar een 'gewone' school."

Audities

Het plan bedacht ze dus met gemak, maar het uitvoeren was wel een uitdaging. In Tilburg doen ieder jaar zo'n 200 jongeren auditie, en mogen er 10 starten. In Rotterdam zijn dat er 250, en starten er 26. Toch lukte het Saartje om niet bij één van de twee, maar bij allebei aangenomen te worden. "Ja daar was ik zelf ook super verbaasd over natuurlijk. Vooral in Rotterdam was de concurrentie echt super goed. En eigenlijk wil de opleiding liever geen 14-jarigen aan nemen. Dus ik ben héél blij dat het gelukt is." Saartje had dus de luxe om te mogen kiezen, en haar keuze viel op Rotterdam. "Die beslissing was toch wel makkelijk. Tilburg is wat meer gericht op entertainment, terwijl ik juist houd van kleinkunst. En dat is meer in Rotterdam."Na de zomer begint Saartje, dan net vijftien jaar, daar dus als jongste student ooit aan de toneelschool. "Ik heb er echt super veel zin in!"

Benieuwd naar Saartje? Koop dan kaarten voor Pinocchio in De Kring. Voorstellingen starten 21 juni. Ook is Saartje te zien in Oorlogswinter van JMC en binnenkort in Supersum van de Vierschaar.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES