Architect Cees Dellebeke in overleg met het bouwbedrijf voor plaatsing van het Stiltemonument.
Architect Cees Dellebeke in overleg met het bouwbedrijf voor plaatsing van het Stiltemonument.

Onthulling Stiltemonument in urnentuin

BERGEN OP ZOOM - Op vrijdag 24 mei om 16.00 uur wordt het architectonisch ontwerp Stiltemonument onthuld in de urnentuin van crematorium Zoomstede aan de Mastendreef 5 in Bergen op Zoom.

Wie een miskraam krijgt of een kindje verliest dat doodgeboren wordt, kent nog te weinig plaatsen om het te herdenken. Deze behoefte is er echter wel. Een Stiltemonument is een plaats waar men als mens, als ouders, familie, broertjes en zusjes samen kan komen, erin kan zijn en zitten. Stichting Stiltemonumenten zet zich in voor het realiseren van deze plaats, die voor wat betreft Bergen op Zoom geldt voor het hele verzorgingsgebied van de Brabantse Wal.

Architect Cees Dellebeke heeft het ontwerp gemaakt voor dit bijzondere monument samen met Vlinderijnes Design & Storytelling. Het Stiltemonument is een plaats om te vroeg geborenen te herinneren en hun wereld en bestaan te (h)erkennen. Voor het ontwerp is een afbeelding gebruikt van de Britse kunstenares Josephine Wall. Deze afbeelding weerspiegelt op denkbeeldige en fantasievolle wijze de wereld van te vroeg gestorven kinderen. Hier(in) komen beeldkracht, natuur, troost en betrokkenheid samen op een plek waar iedereen welkom is.

Dankzij sponsoring is de realisatie van het monument mogelijk geworden. Tijdens de bijeenkomst van vrijdag vertellen een aantal sprekers kort over hun relatie met het Stiltemonument. Hierna wordt het officieel onthuld. Vervolgens volgt een samenzijn. Het Stiltemonument is vervaardigd met duurzame materialen. De duurzame ontwikkelingsdoelstelling voor gezondheid en welzijn uit de Agenda 2030 van de Verenigde Naties (VN) is aan dit project gekoppeld.

Geïnteresseerden die de onthulling willen bijwonen, worden verzocht zich op te geven via: secretariaat@scbzz.nl


 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief