Foto:

Veiligheid centraal tijdens speciale week

BERGEN OP ZOOM - De gemeente organiseert in samenwerking met de Veiligheidsregio een week die volledig in het teken staat van 'Veiligheid'. Van 7 tot en met 13 oktober zijn er tal van activiteiten voor zowel inwoners als ondernemers. "Tijdens deze week attenderen we extra op de verschillende veiligheidsthema's die spelen binnen de gemeente zodat men zich bewuster en meer betrokken voelt", aldus de gemeente Bergen op Zoom.


Voor ondernemers begint dat op maandagochtend 7 oktober met een crimineel ontbijtje van 08.00 tot 10.00 uur. "Horeca ondernemers worden uitgenodigd voor een 'crimineel ontbijtje' met de gemeente, de politie en het RIEC (Het regionaal Informatie en Expertise Centrum). Tijdens dit ontbijt vertellen de politie, het RIEC en de gemeente meer over het thema ondermijning. De horeca ondernemers kunnen van gedachte wisselen over de mogelijke aanwezigheid van criminele netwerken onder de Bergse ondernemers."

Cybercrime

Eén dag later is er voor ondernemers een bijeenkomst over ondermijning en weerbaarheid in het buitengebied. "Criminelen verplaatsen hun activiteiten steeds vaker naar het buitengebied. Tijdens deze bijeenkomst willen we ondernemers bijpraten over waar ze mee geconfronteerd kunnen worden. We geven tips over hoe ze onveilige of verdachte situaties kunnen herkennen en risico's kunnen verkleinen." Op donderdag 10 oktober is er een training voor ondernemers om ze te wapenen tegen cybercriminelen. "Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf ondernemers in 2018 slachtoffer is geworden van cybercrime."

Zelfverdediging

Voor inwoners van de gemeente Bergen op Zoom beginnen de activiteiten op maandagavond in de gymzaal aan de Burgemeester Blomlaan. In samenwerking met karateschool Tamasshii wordt een cursus zelfverdediging voor vrouwen aangeboden. "Lastig gevallen worden op straat, een tasjesrover, ongewenste of seksuele intimidatie of ongewenst gedrag op de werkvloer. Helaas is dit nog aan de orde van de dag. Regelmatig horen of zien we dat vrouwen en meiden geconfronteerd worden met ongewenste intimidatie en/of geweld." Tijdens de gratis cursus leer je technieken om voor jezelf op te komen. Op maandagavond vindt ook een schouw plaats in de wijk Noordgeest. Van 19.30 tot 21.00 uur wordt er een ronde gelopen met adviseurs van de gemeente en met de wijkagent. Daarbij staan drie thema's centraal: veiligheid wanneer het buiten donker is, veiligheid en ouder worden en struikelblokken op het trottoir.

Jongeren

Tijdens de Brabant Veilig Week wordt aandacht besteed aan jongeren. Zo staat er op woensdagavond een brainstormavond voor jongeren op de planning over alcohol en drugs. "Voorlichting is er genoeg. Maar, waar zitten jongeren nu wel op te wachten en waarop vooral niet? Wat zou jullie helpen bij het maken van keuzes? En welke rol hebben overheidsinstanties daarbij? Is XTC verslavend? Hoe schadelijk is lachgas eigenlijk? En is testen van drugs op festivals zinvol?"

Hacken

Zo'n 33 procent van de jongeren tussen de 12 en 21 jaar heeft wel eens bewust of onbewust online een misdrijf gepleegd. Zoals inloggen op de computer van iemand anders, je voordoen als een ander persoon, wachtwoorden van klasgenoten gebruiken. Dat wordt best normaal gevonden. Met Cyber24 zie je wat voor invloed dit soort acties hebben voor jezelf en voor slachtoffers. Cyber24 is een unieke experience voor jongeren over digitale criminaliteit. Het is een escape(room) ervaring. Elk team heeft de beschikking over een tablet, rekwisieten en overige hardware. Het gaat over situaties die op de werkelijkheid zijn gebaseerd. Deze activiteit vind donderdagavond plaats in het Fletcher Hotel Stadspark.

Verder zijn er nog veel andere activiteiten die interessant zijn voor zowel inwoners als ondernemers. Meer informatie over de activiteiten en het volledige programma zijn terug te vinden op de website van gemeente Bergen op Zoom: https://bit.ly/2mjYKg4

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES