Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Leerlingen 'ontketenen' een schooldakrevolutie

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Negen scholieren van scholengemeenschap 't Rijks hebben maandagochtend aandacht gevraagd voor het belang van zonnepanelen op het dak van de school. De ludieke actie bestond uit het dragen van een zonnebril tijdens de lessen. Daarmee probeerden zij rector Leon de Rond op een ludieke manier onder druk te zetten om die zonnepanelen toch te plaatsen.

Gewapend met demonstratieborden én zonnebrillen verzamelden negen leerlingen van VWO4 en VWO5 zich maandagochtend in de personeelskamer van 't Rijks. Doel: een schooldakrevolutie ontketenen. Daarbij worden ze gesteund door stichting Schooldakrevolutie. Deze stichting streeft naar een Nederland waarin alle kinderen leren op én over zonne-energie van hun eigen schooldak. Als onderdeel van de energietransitie wordt De Schooldakrevolutie ontketend om de verduurzaming van schoolgebouwen te versnellen. Het doel: zonnepanelen op alle 6.000 geschikte maar nog lege schooldaken. Eén van die daken is die van 't Rijks in Bergen op Zoom en daarom probeerden de leerlingen afgelopen maandag rector Leon de Rond onder druk te zetten.

Onder druk

Met hun zonnebril op liepen ze maandagochtend de kamer van de rector in. Hij kreeg meteen een zonnebril in zijn handen gedrukt én van één van de leerlingen kreeg hij een intentieovereenkomst overhandigd. "Wij zouden het heel fijn vinden als u dat wil invullen en ondertekenen", stelt de leerling. 'Wij verklaren dat we ons gaan inspannen om ons schoolgebouw te verduurzamen, energie te besparen en zonne-energie gaan opwekken. Wij zeggen ja!', leest de rector voor. "Dat is een mooie gedachte, maar daarvoor zijn we wel een beetje afhankelijk van de gemeente Bergen op Zoom", legt De Rond uit.

Geschikte daken

't Rijks bestaat uit verschillende vleugels. Het oudste deel, de oude HBS, stamt uit 1882. "Die vleugel zijn we nu helemaal aan het vernieuwbouwen", legt De Rond uit. "Dat betekent dat we de binnenkant helemaal gaan vernieuwen. Er komt dubbel glas, we laten het isoleren én ga zo maar verder." Het schoolbestuur wil daarmee het hoogst mogelijke predicaat behalen van een 'Frisse School'. Er zit echter een maar aan dit verhaal. "Deze vleugel is qua type dak niet geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. De komende jaren gaan we ook de andere vleugels aanpakken en die zijn wel geschikt voor zonnepanelen."

Renteloze lening

Leon de Rond snapt de actie dan ook wel van de scholieren. "Ik snap de druk wel van de kinderen. De instelling van 'wat nu kan, dat moeten we nu doen' is heel begrijpelijk." Toch kleeft er ook nog een andere 'maar' aan het verhaal. Om zonnepanelen te kunnen plaatsen heeft De Rond wel een renteloze lening nodig. "Zo'n lening wordt afgegeven door 't Rijk, maar daarvoor moet de gemeente wel garant staan." Dat kunnen de kinderen begrijpen en daarom willen ze graag dat De Rond in gesprek gaat met de gemeente over het plaatsen van de zonnepanelen. "Het is heel mooi om te zien dat jullie nadenken over de toekomst. Ik heb straks een gesprek met de wethouder en ik nodig jullie uit om daar ook bij aanwezig te zijn", stelt De Rond dan ook. "En bewaar jullie demonstratieborden want ik wil jullie ook een keer meenemen naar de gemeenteraad."

Extra kracht

De intentieovereenkomst werd dan ook niet meteen ondertekend, ondanks de druk van de scholieren. Maar dat de rector er positief tegenover staat is een feit. "Ik verwacht dat de gemeente hier ook positief tegenover staat én dan kunnen we hier gewoon mee aan de slag." Om de actie nog wat extra kracht bij te zetten, liepen de scholieren ook nog een willekeurige klas binnen. Daar kregen de leerlingen ook allemaal een zonnebril uitgereikt om mee te doen aan de actie, maar dat leverde vooral veel gegiechel op omdat inmiddels ook de rector zijn zonnebril had opgezet.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief