Met het vertrek van Evert Weys komt in principe een plaats vrij voor een nieuwe wethouder
Met het vertrek van Evert Weys komt in principe een plaats vrij voor een nieuwe wethouder Foto: Gijs Proost

D66: 'Hebben we wel een vijfde wethouder nodig?'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Evert Weys neemt binnenkort afscheid van de gemeente Bergen op Zoom vanwege zijn nieuwe functie als burgemeester van Hilvarenbeek. Zijn fractie (GBWP) is achter de schermen dan ook druk bezig met de zoektocht naar een nieuwe wethouder, maar als het aan de lokale D66-fractie ligt komt er helemaal geen vijfde wethouder. 

Carinne Elion-Valter stelt dat er aan het begin van de collegeperiode een rechtvaardiging voor een vijfde wethouder was vanwege de vele gemeentelijke taken en de complexiteit ervan. "Sinds het coalitie-akkoord is echter naar voren gekomen dat de financiële situatie van de gemeente zeer zorgwekkend is. Een wethouder minder scheelt lasten, niet alleen wat betreft de wethouder zelf, maar ook in beleid."

Volgens de D66-fractie stimuleert het de andere wethouders om efficiënter te werken, wanneer zij met één wethouder minder zijn. Ook het maken van keuzes door de overige wethouders wordt makkelijker wanneer er een wethouder wegvalt. "Bovendien is het bestaande college inmiddels ingewerkt." D66 wil dan ook weten of er een vijfde wethouder gaat komen en zo ja, welke argumenten het college hiervoor heeft. Daarnaast wil D66 weten wat de jaarlasten zijn voor een extra wethouder, inclusief sociale lasten, extra kosten en eventueel wachtgeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief