Afbeelding

Wat doen de Stadsgidsen met Vastenavond ?

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het hele jaar leiden de stadsgidsen mensen rond in monumenten of laten de mooiste plekjes van de stad zien tijdens wandelingen. In de week voor Vastenavond is het anders, dan gaan de stadsgidsen tijdens een rondwandeling langs de plekjes, waar de verhalen over het feest van Vastenavond verteld kunnen worden.

Voor sommigen is het een kennismaking met het grote feest met al z’n tradities. Voor anderen is het een steeds meer willen weten b.v. waar staat het beeldje van de Toeteroet, wie was hij? Wie was Mie d’n Os, Waarom dragen de Bergenaren een gordijn, waarom een rode zakdoek? Op zulke vragen krijgt U antwoord tijdens de leutwandelingen. De leutwandelingen vertrekken op zondag 16 februari én op zondag 23 februari, telkens om 15.00 uur naast het oude Stadhuis. U kunt gewoon aansluiten en hoeft niet te reserveren Volwassenen betalen 6 euro en kinders 3 euro. En u krijgt een leut-neut-bon om onderweg niet om te komen van de dorst.

De stadsgidsen bieden dit jaar nog een bijzondere rondleiding aan met Vastenavond in goede samenwerking met Stichting Vastenavend: 'Rondneuze op Alwana'. Snuffelen achter de schermen bij de Stichting Vastenavend en zaken zien die normaal “geheim” blijven! Zien hoe de nieuwe veldtekens worden gemaakt, we steken onze neus binnen in het magazijn waar alle kleding bewaard wordt, snuiven de vette olielucht op bij de opstelplaatsen van de pèèrse bus, Spuit ellef en de pèèrse limezien.

“Neusgierig" geworden? Reserveer dan vóór 16 februari via www.stadsgidsen-bergenopzoom. Let wel, er zijn maar 66 plekken beschikbaar voor deze unieke belevenis. Deze “snuffelstage” kost u de prinselijke som van 5 euro (inclusief koffie/thee). Betalen bij opgave. Dit is een éénmalige activiteit van de Stadsgidsen,die plaatsvindt op woensdagochtend 19 februari op Halwana aan de Zeelandhaven 15. De eerste ronde met 33 deelnemers start om 10.00 uur met snuffelen en de tweede ronde start om 11.30 uur. De hele toer duurt bijna anderhalf uur. Er is plaats om uw fiets te stallen, maar niet uw auto…!

AGENDA

Naast de leutwandelingen en rondneuzen op Halwana zijn ook de monumenten in februari geopend op zondag 23 maart (tussen 13.00 en 16.30 uur) en wordt er op 9 februari een Fort de Roovere wandeling gehouden om 13.30 uur (hoek Schansbaan/Ligneweg).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief