Met aluminiumfolie werd het begin van de neus gemaakt
Met aluminiumfolie werd het begin van de neus gemaakt Foto: Remko Vermunt

Maskers centraal bij project Kindervastenavend

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Prins heeft een klein maskertje, de Steketee heeft een grote (speur)neus, de nar is geschminkt en de Grootste boer draagt een volledig bedekkend masker. Maar, wat betekenen die maskers eigenlijk? En waar komen maskers nou eigenlijk vandaan? De 29 leerlingen van groep 6a van basisschool Lodijke kregen vandaag het antwoord op al die vragen.

Stichting Vastenavend organiseert deze week twee schooljeugdprojecten voor de kinderen van alle Bergse basisscholen. Zo'n duizend kinderen van de groepen 1 tot en met 3 komen naar de Verhalenkamer van de Bibliotheek voor het Voorleesféést. Zij worden door drie adjudanten op weg genomen naar een neuzenfeest, waarbij het boek van Guido van Genechten als leidraad wordt gebruikt.

Project Masker

Nog eens vijfhonderd kinderen bezoeken een interactief project over het Masker in Den Enghel. In 45 minuten tijd worden zij door Jean Baptiste (Tom Goosen) via een Bal Masque meegenomen op een wereldreis langs diverse maskers, waarbij de verschillende rollen van het masker worden toegelicht. "Want, waarom zouden mensen een masker willen dragen?", vroeg hij de kinderen vandaag. "Zodat alleen hun ogen te zien zijn", antwoordde een van hen. "Ja, precies! Wanneer je een masker draagt, ben je even iemand anders. Ik speel iemand en dat hoort er allemaal bij. De Prins is in werkelijkheid ook geen echte prins. Je kan mensen laten lachen met een masker, maar ook laten schrikken of laten huilen met een masker. Je bent voor even iemand anders."

Gemaskerd bal

En daarom kregen alle kinderen een masker uitgereikt, want zij kropen voor even in de huid van Venetiaanse mannen en vrouwen die gesommeerd werden op het Hof voor een gemaskerd bal. "Allemaal in twee rijen en dan gaan we al schrijdend de danszaal in." In een korte tijd werden de leerlingen meegenomen in de wereld van Venetiaanse dans, maar ook de Bergse samba en de Vastenavendtwist kwamen aan bod. Op de maat van de muziek werd er geklapt, werden er pasjes gezet en er werd zelfs gedabd. "Wat kunnen jullie toch geweldig dansen!"

Allemaal gelijk

In een kort filmpje leerden de kinderen nog veel meer over maskers. Van het bekendste masker van Toetankhamon tot de Grieken en Romeinen die maskers gebruikten in het theater. "En tijdens de middeleeuwen droegen doktoren een masker met een hele lange neus. Daarin deden ze allerlei kruiden om te voorkomen dat ze de pest zouden krijgen." Maar ook in Afrika gebruiken ze maskers voor feesten én in Venetië dus voor hun eigen carnaval. "Met een masker op is iedereen gelijk, van burgemeester tot putjesschepper." Nadat gezamenlijk nog het Vastenavendnummer 'Ei lekkere dweil oe ist?' werd gezongen, was het tijd voor het tweede deel van de beleving. Onder leiding van kunstenaar Iwaz gingen de kinderen aan de slag met het maken van hun eigen masker.

Neuzen

"Dat is natuurlijk kei leutig, maar we hebben maar 45 minuten. Daarom gaan we geen masker maken, maar een neus". legde Iwaz uit. Aluminiumfolie, plakband, gips en water lag al voor de kinderen klaar. "We maken vandaag met gips de neus, die laten we drogen en dan kunnen jullie hem op school met de juffrouw schilderen en er gaatjes in maken." Aan de hand van voorbeelden liet Iwaz zien wat de bedoeling was. "Ik wil geen saaie neuzen, want het is carnaval! Het moet gek en met veel fantasie", drukte Iwaz de kinderen op het hart. "Ik heb al neuzen gezien met vleugels, met hartjes en allemaal andere toffe dingen, dus gebruik je fantasie."

Creativiteit

Stap voor stap gingen de kinderen aan de slag. Eerst de aluminiumfolie vouwen, dan op je neus houden 'en dan net doen alsof je je neus moet snuiten'. "Zo heb je de vorm van je neus te pakken en daarmee kan je verder gaan. Bijvoorbeeld door een hartje van aluminiumfolie eraan te maken." In 45 minuten werden de leukste creaties gemaakt. Agge mar leut et!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief