Afbeelding
Foto: Shutterstock

Gemeente wil fysieke en mentale gezondheid flink verbeteren

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De drie gemeenten op de Brabantse Wal hebben de krachten gebundeld om gezamenlijk aan de slag te gaan met de gezondheid van haar inwoners. "Gezondheid is iets persoonlijks maar ook iets waar mensen niet alleen in hoeven staan", aldus de portefeuillehouders.

De drie gemeenten hebben daarom een zogenaamd uitvoeringsplan vastgesteld. Daarin staat precies omschreven welke stappen en maatregelen de gemeenten gezamenlijk én individueel willen nemen om de gezondheid van de inwoners te bevorderen. Daarbij wordt overigens niet alleen gekeken naar de fysieke gezondheid, maar ook de mentale gezondheid.

Fysiek en mentaal

"Gezondheid wordt benaderd als een breed begrip. Het is het omgaan met de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen in het leven en de mogelijkheid om daar zelf regie op te voeren." Dat houdt in dat er niet alleen wordt gekeken naar of een persoon bijvoorbeeld sport, maar ook of het mentaal goed gaat met die persoon. Daarbij werken de gemeenten samen met verschillende partners zoals GGD West-Brabant, Thuiszorg West-Brabant, WijZijn Traverse Groep, Novadic Kentron en TanteLouise.

Doelstelling

Voor de komende jaren hebben de drie gemeenten twee doelstellingen genoteerd: Zo wil men een gezonde leefstijl en vitaliteit bevorderen met als subdoelstellingen het voorkomen en verminderen van overgewicht, roken, (schadelijk) alcoholgebruik en drugsgebruik. Daarnaast willen de gemeenten de psychische gezondheid bevorderen met als subdoelstellingen preventie van depressie en eenzaamheid en overige psychische problemen.

Gezonde school

Om concrete stappen te kunnen nemen is er ook onderzoek gedaan naar de huidige gezondheid van de inwoners en bij de gemeente Bergen op Zoom komen een aantal opvallende cijfers naar boven. Zo is er een groei in het percentage mensen met overgewicht over de volle breedte. Oftewel bij jongeren, volwassenen én ouderen. Om dit percentage terug te dringen zet de gemeente bijvoorbeeld in op de 'Gezonde School'. "Gezonde school is een programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl. Met een stappenplan wordt gewerkt aan verschillende thema's. Zo wordt gezonde leefstijl dagelijkse praktijk."

Drugs en alcohol

Als je kijkt naar het aantal jongeren dat wel eens alcohol drinkt, dan scoort Bergen op Zoom daar veel lager dan het West-Brabantse gemiddelde, maar bij het drugsgebruik onder jongeren scoort Bergen op Zoom juist al jaren boven het West-Brabantse gemiddelde. De afgelopen periode is dat alleen maar gestegen. "Daarom vinden er verschillende voorlichtingen plaats. Deze zijn voor jongeren, hun ouders, maar ook voor bijv. sportorganisaties. En er vinden trainingen op het gebied van deskundigheidsbevordering. Zo kunnen professionals zorgwekkende signalen beter en eerder herkennen."

Rookvrije generatie

Ook het percentage van volwassenen dat rookt is hoger dan het gemiddelde in West-Brabant en ook hoger dan in de andere Brabantse Wal gemeenten. Om met dit onderwerp aan de slag te gaan, heeft de GGD bij het Ministerie van VWS hun interesse getoond in de financiële middelen om te komen tot een rookvrije generatie. "Dit betekent dat op dat moment geen kind meer rookt of begint met roken en het aantal volwassenen dat rookt gedaald is tot minder dan vijf procent." Een van de doelen van het deelakkoord is dat er meer gemeenten stappen zetten naar een Rookvrije Generatie. Het ministerie van VWS heeft hiervoor financiële middelen vrijgemaakt. De GGD West-Brabant gaat hierop inschrijven om gemeenten, die geïnteresseerd zijn, hierin te ondersteunen. Verder blijkt nog uit de cijfers dat een groter percentage volwassenen en ouderen zich psychisch ongezond voelt én het aantal volwassenen en ouderen dat zich eenzaam voelt neemt toe.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief