De hoofdingang van Eventum
De hoofdingang van Eventum (Foto: Curio)

Nieuw zonneproject op dak van het Eventum

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat, in samenwerking met de stichting Energietransitie Bergen op Zoom, een zonneproject starten op het dak van Eventum. In eerste instantie zouden er zonnepanelen geplaatst worden op het dak van De Wittenhorst in Halsteren, maar dat blijkt na onderzoek niet mogelijk. Dit project komt daarvoor in de plaats.


 Het dak van De Wittenhorst voldoet niet volledig aan de strenge eisen die aan een zonnedak worden gesteld. Dat concludeert de gemeente Bergen op Zoom na onderzoek. Om het dak wél geschikt te maken, zou er flink geïnvesteerd moeten worden. Die extra kosten zouden dan weer een negatieve impact hebben op het te verwachten rendement. Omdat er verder geen geschikte daken van dezelfde grootte beschikbaar zijn in Halsteren is daarom besloten om uit te wijken naar het dak van Eventum in Bergen op Zoom.

Zonnecentrale Eventum
Dit pand, gelegen aan de Dr. Ir. van Veenweg, is immers eigendom van de gemeente Bergen op Zoom. En het bevindt zich in dezelfde postcoderoos als de Wittenhorst. Dit betekent dat de inschrijvingen voor de Wittenhorst eenvoudig kunnen worden overgezet naar het Eventum. "Betrokkenen zijn inmiddels geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld om deze overstap te maken", laat de gemeente weten.

Belangstellenden

"In eerste instantie waren er zo'n honderd belangstellenden voor het project op De Wittenhorst", laat voorzitter Wim van den Bergh weten. "Daarvan hebben er 26 zich ingeschreven, maar in de loop van de tijd zijn er ook twee mensen afgevallen." Door de overgang van De Wittenhorst naar Eventum zijn er weer een paar kandidaten afgevallen. "Daardoor zitten we nu op 19 deelnemers en zij hebben gemiddeld tussen de 3 en 8 participaties. Maar, er zijn ook mensen met 20 participaties." Concreet betekent dat dat er zo'n tweehonderd zonnepanelen verkocht zijn. "Er zijn nog voldoende participaties beschikbaar voor geïnteresseerden. Het dak van het Eventum biedt voldoende capaciteit voor 800 panelen." Het dak wordt echter niet meteen helemaal vol gelegd. Er wordt begonnen met 316 panelen, ofwel 196 participaties. Bij voldoende belangstelling wordt dit uitgebreid." Er zijn dus nog zo'n 120 zonnepanelen te koop.

Voor wie?
Het zonneproject is geschikt voor mensen die graag zonnepanelen zouden plaatsen, maar bij wie dat niet kan of mag. Bijvoorbeeld als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, maar ook mensen die in een flat wonen komen in aanmerking. "Of mogen er geen zonnepanelen op je dak, omdat je in een beschermd stadsgezicht of een monument woont? Maar wil je toch duurzaam energie opwekken en een flinke besparing op uw energierekening? Dan is dit je kans." Aan dit project kunnen alle inwoners en bedrijven uit de volgende postcodegebieden meedoen: 4661, 4612, 4613, 4614 en 4664.

Hoe werkt het?
Je wordt lid van de energiecoöperatie. Samen met de andere leden breng je kapitaal in. Dat kapitaal gebruikt de coöperatie om grootschalige gezamenlijke zon- en windenergieprojecten te starten. De leden krijgen 15 jaar lang de energiebelasting over de opgewekte energie terug. En dat levert je jaarlijks honderden euro’s op. Het verwachte rendement is ongeveer 5%. Dat is vele malen hoger dan de rente die je krijgt op een spaarrekening. Daar komt dan nog de ‘verkoop’ van de opgewekte stroom bij.

Tijdschema

Wanneer het gehele project gerealiseerd gaat worden is nog onzeker. "Het liefst gisteren dan vandaag", stelt Van den Bergh. "Dat we niet op de Wittenhorst terecht kunnen, zorgt voor minstens een jaar vertraging. De belangrijkste hobbel die we nu moeten nemen is een aansluiting voor het zonneproject bij Enexis." Volgens Van den Bergh kan dat nog wel een tijdje duren. "Dat zal dit jaar niet meer lukken, als we begin volgend jaar kunnen starten zouden we mooi op schema liggen." Er hoeft in ieder geval geen onderzoek gedaan te worden naar het dak van Eventum, dat is bij de bouw meteen geschikt gemaakt voor zonnepanelen.

Kijk voor meer informatie op www.ec-boz.nl/

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES