Joost Schijns heeft zijn eerste jeugdboek uitgegeven.
Joost Schijns heeft zijn eerste jeugdboek uitgegeven. Foto: Gea Vriens

Joost Schijns schrijft zijn eerste jeugdboek

Door: Gea Vriens Algemeen

HALSTEREN - Joost Schijns heeft zijn schrijversdebuut gemaakt. Na jaren van voorbereiding en schrijven is op 22 mei zijn eerste jeugdboek ’71 Forest road’ uitgekomen. Het is een spannend fantasieverhaal voor kinderen van 12 tot 15 jaar en het eerste deel van de serie ‘In het spoor van de legende’.

Joost Schijns is woonachtig in Halsteren. Hij is 39 jaar en getrouwd met Eveline. Samen hebben ze twee jonge kinderen, Elin van vijf en Ben van twee jaar. Na het afronden van zijn studie aan de Pabo heeft hij een prachtige rondreis gemaakt door onder andere Australië en Nieuw-Zeeland. Na terugkomst is hij gaan werken als leerkracht voor de bovenbouw bij OBS ‘De Klimroos’ in Roosendaal. Daar heeft hij na een dienstverband van 15 jaar mobiliteit binnen de stichting OBO aangevraagd en werkt nu als oproepleerkracht op diverse scholen. Joost vertelt: “het is leuk en interessant om ook eens op andere scholen in de keuken te kunnen kijken en te zien hoe er daar gewerkt wordt”. Naast het schrijven kijkt Joost graag films, houd hij van wandelen en besteedt hij veel tijd en aandacht aan zijn kinderen. Ook leest hij graag al ontbreekt hiervoor wel vaak de tijd.

Het boek

Schrijven is iets wat Joost al heel zijn leven doet. Om zichzelf daarin te verbeteren heeft hij in 2014 via het NTI een cursus kinderboeken schrijven gevolgd. Daarna heeft hij heel veel losse verhalen geschreven. Omdat hij graag een boek wilde schrijven heeft hij hier in april 2016 één verhaal uit gekozen om mee verder te gaan. Op vakantie in Oostenrijk heeft hij zijn vrouw de eerste drie hoofdstukken laten lezen. Zij stimuleerde hem om door te gaan. Hij heeft het verhaal ook laten lezen door een leerling van zijn klas die niet wist door wie het boek was geschreven. Joost: “het was spannend om te zien hoe hij reageerde maar hij was erg enthousiast over het boek”.

In 2018 was het manuscript af en heeft hij het laten beoordelen door Titia Vaags van ‘Vaags taal en verhaal’. Na een aantal dingen te hebben herschreven was het klaar om naar de uitgever te gaan. “Na een jaar van afwijzingen door diverse uitgeverijen kwam ik terecht bij uitgeverij boekscout die het wel wilde uitgeven”, vertelt Joost.

De inspiratie voor zijn boek heeft hij onder andere uit zijn reis naar Australië gehaald en van schrijvers als Tolkien en Stephen King. Het verhaal gaat over een jongen die ervan droomt om, net als zijn oom, later avontuurlijke reizen te maken. Die wens komt uit als hij een ballonnenwedstrijd wint en hij op reis mag naar Nieuw-Zeeland. Hij kan zelfs een tweede reis winnen als hij met de afzender van het ballonkaartje op de foto gaat. Hiervoor moet hij aanbellen op 71 Forest Road. En wat er dan gebeurt…

Ideeën

Het boek ’71 Forest road’ is het eerste deel van de serie ‘In het spoor van de legende’. Het tweede deel, dat al voor driekwart klaar is, speelt zich af in Ierland. “Ook voor het derde deel heb ik al wat ideeën op papier staan. En als me iets te binnen schiet wat ik kan gebruiken voor mijn boek dan zet ik dat in mijn telefoon”, aldus Joost. Hij heeft veel verhalen in zijn hoofd. Zo is hij ook aan het nadenken over een jeugdboek over MH17 omdat hij hier in zijn persoonlijke leven mee is geconfronteerd.

Promotie

Om zijn boek, waarvan het grafisch werk is verzorgd door Ivo Jansen, te promoten stuurt hij een brief naar honderd willekeurige middelbare scholen. Het boek is te koop bij Boekhandel van der Kreek in Bergen op Zoom en bij het Verboden Rijk in Roosendaal. Het is te bestellen bij boekhandels in Nederland, bij Boekscout en binnenkort bij Bol.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief