Afbeelding

Gemeente: 'Terughoudendheid is gepast bij opvang van vluchtelingenkinderen'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom wil een terughoudende positie innemen als het gaat om de opvang van vluchtelingenkinderen die nu vastzitten op Griekse eilanden. PvdA, GroenLinks, D66 en SP stelden in maart al vragen aan het college naar aanleiding van een oproep van een Griekse minister.

Die stuurde in oktober 2019 al een brief naar alle EU-landen, met de vraag of zij vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen willen herplaatsen vanuit Griekenland. Frankrijk, Finland, Luxemburg, Kroatië en Portugal hebben toegezegd om kinderen te accepteren. Premier Rutte heeft aangegeven vooralsnog niet van plan te zijn om kwetsbare kinderen naar Nederland te halen, maar een aantal Nederlandse gemeenten willen hem op andere gedachte brengen. De vier politieke partijen in Bergen op Zoom wilde zich achter die oproep scharen, maar daar gaat burgemeester Frank Petter niet in mee. 

"De oproep begrijpen wij volledig. Het gaat hier om alleenstaande kwetsbare kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland. Hen wordt de toegang ontnomen tot de meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Wij erkennen de schrijnende situatie van deze vluchtelingenkinderen, maar vinden een meer terughoudende opstelling van gemeentes op zijn plaats. Het is wettelijk gezien aan het Rijk om te besluiten of en hoe deze kinderen worden opgevangen", stelt Petter.

Mocht het Rijk wél besluiten om deze kinderen in Nederland op te vangen, dan is de gemeente Bergen op Zoom wel bereid om te onderzoeken of zij ook een bijdrage kunnen leveren. "Vermeldenswaardig is wel dat er ook een aantal risico’s kleven aan deze opvang. Zo zal er bij vrijwel alle vluchtelingenkinderen in meer of mindere mate sprake zijn van trauma’s, waarvoor zij behandeld zullen moeten worden. Daarnaast weten we ook niet zeker dat er geen familie meer in beeld is. Als dit achteraf namelijk wel het geval blijkt, kunnen deze kinderen een verzoek tot gezinshereniging indienen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief