Woekeren met de ruimte, een uitgebreide briefing ging vooraf
Woekeren met de ruimte, een uitgebreide briefing ging vooraf Foto: EMM, Stan Wulffaert

Harmonie EMM houdt twee meter afstand

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Niet anderhalve meter maar twee meter is de norm voor het samen musiceren onder het Covid-19 regime. De leden van Harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) uit Bergen op Zoom keken al weken uit naar een terugkeer van de wekelijkse repetities. 

Maandag 22 juni is het zover dat de leden van EMM weer voorzichtig samen mogen musiceren, maar wel in aangepaste vorm. De harmonie volgt daarbij niet alleen de algemene hygiëne richtlijnen van het RIVM, maar ook de specifieke richtlijnen die zijn opgesteld door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) voor amateur muziekgezelschappen. Dat is sneller gezegd dan gedaan en vergde heel wat gepuzzel. Want voor muzikanten geldt een twee meter regel en een heel scala aan extra maatregelen. Dat leverde best wel wat hoofdbrekens op. Maar EMM heeft daar een goede oplossing voor gevonden.

Veilig samen musiceren
De repetitieruimte van EMM is gevestigd in het wijkcentrum het Fort. Samen met de SVW, de beheerder van het centrum, heeft de harmonie een manier gevonden om veilig samen te kunnen musiceren. Door de twee meter regel is er maar plaats voor tien musici tegelijkertijd. EMM gaat daarom voorlopig in kleinere groepen repeteren.

Dirigente Inge Kegel-Verbraak heeft drie ensembles weten samen te stellen, ieder met een eigen genre muziek. De leden konden kiezen uit drie smaken: pop/rock, musical/film en klassiek, voor elk wat wils. Voor ieder ensemble heeft ze specifieke partituren uitgeschreven. “Veel werk maar de moeite waard”, vindt de dirigente. “De leden krijgen nu ook de kans om eens een andere soort muziek te spelen en het spelen in kleinere samenstellingen vereist ook nog eens een andere inzet van de musici! Ze zijn nu meer op zichzelf aangewezen en kunnen niet terugvallen op de rest van een bepaalde sectie. Heel leerzaam en ook spannend”, aldus Inge. 

Voordat de eerste repetitie kan plaatsvinden, is de hele harmonie een week van tevoren al op verkenning geweest in het wijkgebouw om gebriefd te worden over alle procedures. Dat varieerde van aparte in- en uitgangen, volgorde van binnenkomst en looproutes, regels voor de garderobe en toiletbezoek en aandacht voor mogelijke kruiscontacten tijdens het wisselen van de verschillende ensembles. De leden zijn erg positief over de manier waarop een en ander is aangepakt en iedereen is blij om weer op een veilige manier samen muziek te kunnen maken. Want alleen thuis oefenen, gaat op den duur vervelen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief