Winnaar van de vlindertelling in Noord-Brabant: de atalanta
Foto:

Winnaar van de vlindertelling in Noord-Brabant: de atalanta

BERGEN OP ZOOM - De Vlinderstichting organiseerde van 4 tot en met 26 juli voor de twaalfde keer de tuinvlindertelling. Dankzij deze telling weet de stichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. "Met die informatie kunnen we vlinders beter helpen en beschermen."


In Noord-Brabant werden ruim 2000 tellingen gedaan in meer dan 600 tuinen. Landelijk werden bijna 14.000 tellingen doorgegeven, in ruim 4.500 tuinen. De landelijke nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was behoorlijk talrijk in 2020. Hij werd in 83% van de tuinen waargenomen. Ook in Noord-Brabant stond deze vlinder op nummer 1. De dagpauwoog werd tweede. Het klein koolwitje werd landelijk derde. 

Is 2020 een goed vlinderjaar?

Dit jaar werden er meer vlinders geteld dan in 2018 en 2019. Veel deelnemers hoopten dan ook op een goed vlinderjaar. “In vergelijking met de twee voorgaande jaren klopt dat ook”, zegt De Vlinderstichting. “Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2009-2017, zien we helaas een daling. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.” De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om in de tuin iets te doen voor vlinders. Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. "Alleen dan kunnen we zorgen de daling een halt wordt toegeroepen."

Bekijk alle resultaten op www.vlinderstichting.nl/vlindermee/resultaten

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief