Afbeelding
Foto: Etienne Homs

PopMonument geeft helft subsidiebedrag terug aan gemeente

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het bestuur van stichting PopMonument heeft besloten om de helft van het verkregen subsidiegeld vanuit de gemeente Bergen op Zoom terug te geven. Dat laat de organisatie weten na alle ophef rondom de subsidie. "Vorige week is het besluit van het college van Bergen op Zoom om PopMonument een subsidie te verlenen voor een coronaproof editie openbaar gemaakt. Dit heeft gezorgd voor veel commotie bij de Bergse politiek en media. Het bestuur van PopMonument betreurt de ophef die is ontstaan."

Volgens de organisatie is PopMonument meer dan alleen een muziekfestival. "Het biedt de bezoekers een culturele ontdekkingsreis door Bergen op Zoom. Bezoekers van het festival worden uitgenodigd om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken, vooraf en tijdens het festival met een muzikale route door de stad. Erfgoed wordt zo toegankelijk voor een breed en nieuw publiek. PopMonument is een cultureel visitekaartje dat ver buiten de Bergse regio reikt", aldus de organisatie.

Maar, vanwege de coronamaatregelen zat een reguliere editie van PopMonument er dit jaar niet in. Daarom werd een coronaproof editie opgezet met een vast aantal bezoekers per groep die langs deelnemende locaties gaat. "Een dergelijke editie zorgt logischerwijs voor een lager aantal bezoekers. Het festival moet zich immers schikken aan de geldende corona-protocollen. Door landelijk fondsen en provinciaal wordt ons initiatief enorm toegejuicht", aldus de organisatie. “Juist in deze tijd waarin cultuur- en evenementmakers het zeer zwaar hebben, is het van belang dat er activiteiten zijn voor de hele culturele keten: van de artiest, technici en horeca tot productiepersoneel en beveiliging”, meent Rik Peters, bestuursvoorzitter van PopMonument. 

Er zijn dan ook al verschillende financiële toezeggingen gedaan, waaronder door Fonds Podiumkunsten en provinciaal door Impulsgelden via Kunctloc. "Recent heeft ook het landelijke VSBfonds toegezegd deze speciale COVID-19 editie te supporten." Nu bekend is geworden dat ook de Gertrudiskerk meedoet aan deze editie, kan de capaciteit van het festival verhoogd worden. "Hierdoor hoeven we de gemeentelijke middelen minder te belasten. We begrijpen dat het besluit voor deze subsidie zorgt voor kritische vragen in de tijd dat de gemeente moet bezuinigen. Daarom hebben we besloten om 50% van de verleende subsidie terug te geven aan de gemeente."

PopMonument 2020 is op zaterdag 12 september. De eerste namen zijn bekend: REMY., Klangstof, Meskerem Mees en Eva van Pelt spelen op het festival. Daarnaast gaan artistiek curator Anne Leijdekkers en kunstenares Zoë d’Hont aan de slag met een buurtproject rondom de Gertrudiskerk. Er zijn nog kaartjes te koop via www.popmonument.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief