Afbeelding
Foto: Jeroen van Eijndhoven / Beeld Werkt

Ruim 14 procent van geteste Bergenaren blijkt positief getest op corona: 'Ver boven landelijk gemiddelde'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ruim 14 procent van de Bergenaren die zich tussen 1 en 9 augustus hebben laten testen op het coronavirus was ook daadwerkelijk besmet met het virus. Dat heeft burgemeester Frank Petter maandag aan het eind van de middag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst. Donderdag komt het crisisteam opnieuw bij elkaar, en zal er onder andere gesproken worden over de mogelijke invoering van een mondkapjesplicht.

Van 1 tot en met 9 augustus zijn er 965 Bergenaren getest op het coronavirus. 452 van hen lieten zich testen in de mobiele teststraat in de gemeente. In totaal kwamen 139 tests positief terug. Dat is 11,7 procent. Die cijfers heeft burgemeester Petter vandaag bekend gemaakt. De cijfers zijn zorgwekkend omdat het percentage een stuk hoger ligt dan het landelijke gemiddelde. Dat is namelijk 2,3 procent. Waarschijnlijk is het offerfeest de reden geweest voor de brandhaard, stelt de burgemeester.

De burgemeester kondigde zaterdag al aan dat de coronamaatregelen aangescherpt zouden worden in de gemeente. Nieuwe, extra maatregelen zijn vandaag niet toegevoegd. Wel zal het crisisteam donderdag weer samen komen om de situatie te bespreken. Ook het onderwerp van een mondkapjesplicht zal dan besproken worden.

Aanscherping

Supermarktmanagers werden zaterdag door Petter gevraagd om strenger op te letten dat er niet teveel mensen tegelijkertijd in de winkel zijn, dat boodschappenkarretjes en -mandjes steeds met desinfecterende middelen behandeld worden en dat de 1,5 meter afstand gerespecteerd wordt. Ook in het uitgaansleven en bij horecagelegenheden wordt sinds zaterdag strenger gecontroleerd op aantallen aanwezigen en het opvolgen van de regels. 

Petter kondigde toen ook al aan dat hij deze week, samen met de wethouders, zou bekijken of er meer maatregelen genomen moeten worden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief