Financiële meevaller voor gemeente: voordeel van één miljoen euro
Foto:

Financiële meevaller voor gemeente: voordeel van één miljoen euro

BERGEN OP ZOOM - In een overzicht van de actuele financiële situatie van de gemeente Bergen op Zoom is een voordeel te zien van meer dan één miljoen euro. Dat laat de gemeente weten aan de gemeenteraad. Om precies te zijn gaat het om een bedrag van 1.042.140 euro. Deze financiële meevaller komt vooral doordat de gemeente meer geld krijgt vanuit de Rijksoverheid.


Hoewel dit goed nieuws is voor de gemeente, stevent Bergen op Zoom nog steeds af op een tekort van meer dan vijf miljoen euro. “Aanvankelijk leek het uit te komen op een negatief resultaat tussen de 8 en 9 miljoen euro. Mede door de Uitgavenstop die door college en gemeenteraad werd afgekondigd, staat er nu onder de streep een negatief bedrag van 5.033.128.”

De gemeente begon dit jaar met een tekort van 2 miljoen euro en daar bovenop kwam al snel een extra tekort van zeven miljoen euro. Het college greep hard in en stelde de gemeenteraad een uitgavenstop voor. Dat houdt in dat er geen geld meer wordt uitgegeven, tenzij er contracten onder liggen of dat een uitgave juist geld op kan leveren. “Dankzij die ingreep en dankzij een positieve bijstelling vanwege de Septembercirculaire (opgeteld meer dan 4 miljoen euro) komt het tekort nu uit op ruim 5 miljoen euro.” Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de uitwerking van voorstellen om voor de komende begrotingsjaren de inkomsten en uitgaven met elkaar in overeenstemming te brengen. Daarvoor zal er structureel 15 miljoen euro gevonden moeten worden. 

Er is ook nog altijd een aantal onzekerheden. De financiële effecten van Corona worden nauwgezet gevolgd, waarbij er van wordt uitgegaan dat de compensatie vanuit het Rijk de kosten en verminderde inkomsten dekken. Daarnaast blijft ook het sociaal domein een risicofactor. “Een deel daarvan kan gerelateerd worden aan Corona.” Ook voor de maatschappelijke opvang/verslavingszorg zijn extra kosten ingeschat. In het fysiek domein zijn er vanwege de Coronacrisis ook tegenvallers. Zo zijn er veel minder parkeeropbrengsten en is er bijvoorbeeld ook extra geld uitgegeven voor het bestrijden van de eikenprocessierupsen. Daar tegenover staan ook positieve berichten zoals extra grondopbrengsten bij Schans 5 en een hogere opbrengst van leges voor Omgevingsvergunningen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

Productiemedewerker

Roosendaal

Collega

Zevenbergen

Kraanmachinist

Kaatsheuvel

Schoonmaker m/v

Werkendam

Correspondent m/v

Moerdijk