Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020
<p>Koning Willem-Alexander opende in 2019 de nieuwste fabriek van Protix aan de Van Konijnenburgweg&nbsp;</p>

Koning Willem-Alexander opende in 2019 de nieuwste fabriek van Protix aan de Van Konijnenburgweg 

(Foto: Remko Vermunt)

Protix wint Nederlandse Innovatie Prijs 2020

BERGEN OP ZOOM - Het Bergse bedrijf Protix heeft maandagavond de Nederlandse Innovatie Prijs 2020 in ontvangst mogen nemen. De uitreiking van de prijs vond plaats in het tv-programma De Wereld van MorgenProtix wint de prijs vanwege haar vooruitstrevende rol in voedselverduurzaming. Protix heeft een volledig geautomatiseerd productieproces ontwikkeld waarbij op efficiënte wijze, met voedselresten als grondstof, ingrediënten worden ontwikkeld uit insecten. 


Voor deze prijs werden zo’n 14.000 bedrijven benaderd, waarvan er ongeveer 1.000 hebben meegewerkt aan het onderzoek. Na aanvullend onderzoek, waaronder deskresearch en interviews, zijn tien bedrijven genomineerd voor de prijs en vervolgens zijn hieruit drie finalisten geselecteerd, waaronder dus ook Protix. De jury, die onder meer keek naar nieuwe oplossingen van het bedrijf, vooruitstrevendheid op technologieën, aandacht voor menselijk kapitaal, ondernemerschap en samenwerking, wees uiteindelijk Protix aan als winnaar.

De prijs is een erkenning voor het innovatievermogen en de maatschappelijke impact van Protix. Protix is een echte pionier en de grondlegger van een geheel nieuwe categorie aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Het Bergse bedrijf heeft een nieuwe, circulaire aanpak ontwikkeld waarmee voedselresten gebruikt worden als voer voor insecten (de ‘black soldier fly’). Deze insecten dienen vervolgens als ingrediënten voor voeding van dieren en vissen. Een echte verbetering ten opzichte van reguliere niet-duurzame ingrediënten als soja, vismeel en palmolie. Zo helpen insecten overbevissing en boskap voor sojateelt tegen te gaan. Het kweekproces is volledig geautomatiseerd, slimme algoritmes en robotica worden bij het geavanceerde proces ingezet zodat het groeiproces van insecten op het niveau van een larf of krat kan worden gestuurd.

Juryvoorzitter Henk Volberda: “Protix loopt voorop in het toepassen van nieuwe technologieën en investeert substantieel in onderzoek en ontwikkeling. Het bedrijf laat ook echt zien dat technologie en werkgelegenheid hand in hand gaan én draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Protix ziet kansen waar anderen bedreigingen zien, investeert in mensen en realiseert ook groei. Protix is daarmee echt een boegbeeld van de nieuwe economie”.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief