Afbeelding

Bergenaren staan drie uur lang op een paal: ‘Het wordt een mentale uitdaging’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zes uur lang op een paal in het water staan om daarmee aandacht te vragen voor jongeren met psychische problemen. Dat is kort samengevat het evenement Last Man Standing waarvoor Kristel Wessels uit Bergen op Zoom zich had ingeschreven, maar dat evenement in juni ging (helaas) niet door vanwege de coronamaatregelen. Toch weerhoudt dat haar niet om alsnog aandacht te vragen voor deze jongeren en daarom doet ze samen met haar zus Marissa en collega Rob Smits alsnog mee aan de thuiseditie.

Last Man Standing is een evenement dat dit jaar voor de vierde keer georganiseerd zou worden door stichting MIND. “Er zouden zo’n driehonderd mensen aan meedoen, maar vanwege het coronavirus kon dat helaas niet doorgaan.” Tijdens het evenement wordt aandacht gevraagd voor jongeren met psychische problemen. “Wij merken in ons werk dat er veel speelt bij die jongeren. Ze hebben regelmatig last van mentale klachten, maar ze praten er niet makkelijk over. Er heerst nog steeds een taboesfeer op psychische problemen”, legt Wessels uit.

Mentale klachten

Zelf is Kristel docent op het Roncalli, net als Rob Smits. Haar zus Marissa is pedagoge. Alle drie zijn ze dus nauw betrokken bij opgroeiende jongeren. “Ik probeer leerlingen altijd te vertellen dat het heel normaal is om over mentale klachten te praten. Als je je been breekt en je moet naar het ziekenhuis om er gips omheen te laten doen, dan is dat voor niemand een probleem. Maar, zodra je voor mentale klachten behandeld moet worden, dan vinden mensen dat opeens heel anders.” En dat moet anders vindt het drietal en daarom doen ze op zaterdag 31 oktober alsnog mee aan Last Man Standing, maar dan vanuit huis.

‘OK om niet OK te zijn’

“We halen hiermee geld op voor stichting MIND. Het streefbedrag staat voor teams standaard op 2000 euro en inmiddels hebben we al ruim 1300 euro opgehaald.” Stichting MIND gebruikt dat geld voor voorlichting, preventie en ondersteuning waar nodig. Maar, voor Kristel is het eigenlijk nog belangrijker om gewoon aandacht te krijgen voor dit onderwerp. “Ik wil dat mensen weten dat het OK is om niet okay te zijn. Dat is niet alleen bij jongeren, maar ook bij ons volwassenen. Als we vragen hoe het gaat, reageert iedereen met ‘goed hoor’. Ook als het niet zo goed gaat. Daar moeten we mee stoppen.” Volgens Kristel zijn er verschillende zaken die spelen bij jongeren. Denk bijvoorbeeld aan faalangst en prestatiedruk. “Maar je ziet ook zaken zoals depressies of in ieder geval jongeren die niet lekker in hun vel zitten. Logisch natuurlijk in de puberteit. Er hoeft ook niet altijd iets mis te zijn, maar het is belangrijk dat ze er wel over praten. Ook al is dat met vrienden of een vertrouwenspersoon.”

Mentale uitdaging

Aankomende zaterdag gaat Kristel dat samen met haar zus en collega nog eens benadrukken. “We gaan drie uur lang op een stenen paaltje staan. Dat wordt nog wel een ding. Ik heb vandaag 15 minuten gewoon plat op de vloer gestaan zonder te bewegen en dan merk je pas hoeveel we bewegen. Rob heeft al meer geoefend, hij staat iedere dag twintig minuten op zo’n paaltje. Het wordt wel een mentale uitdaging, maar dat vind ik juist mooi. We dagen onszelf mentaal uit en misschien komen ook wij onszelf wel tegen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief