Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Van alle markten thuis: ‘Hier staan ze geen tien rijen dik te wachten’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Van een viskraam tot een groenteboer(in) en van nacht- en ondergoedmode tot hondenvoeding. De markt in Bergen op Zoom is letterlijk van alle markten thuis. Maar, hoe is dit jaar voor de marktkooplui? Spinnen zij garen bij de coronacrisis? Of blijven juist alle bezoekers weg? En hoe zit het op de markt met die anderhalve meter? 

Johan Magielsen en zijn vrouw staan al dertig jaar op de markt in Bergen op Zoom. “En voor ons, stond haar vader hier al”, vertelt Johan trots. Ze verkopen ondergoed en nachtkleding. “Het gaat goed op de markt. Mensen kopen liever hier dan in de winkels”, vertelt ook Johan.

De kans op besmettingen is hierbuiten gewoon veel minder dan in de winkels waar je soms over de koppen kan lopen. Natuurlijk was er wel even paniek bij Johan en zijn vrouw toen zij in het voorjaar te horen kregen dat ze niet op de markt mochten staan. Alleen foodkramen waren toen welkom. “Dat was geheel onterecht”, vindt Johan. “Hier staan ze geen tien rijen dik te wachten.” Inmiddels mogen ze gelukkig weer gewoon op ‘de mart’ staan. “Ik ben blij dat we in Bergen op Zoom nu in de binnenstad staan, dat is wel veel beter dan vroeger op de Kaai.”

Toch mist ook Johan de Belgen. “De aanloop is nu niet zo heel goed, maar we mogen niet klagen. Je merkt dat de Belgen nu niet komen. Normaal komen mensen hier echt naartoe voor een uitje. Ze kunnen immers alles online kopen, maar normaal maken ze er een dagje uit van. Ze komen winkelen, drinken een bakje koffie bij een koffiezaakje en lopen over de markt. Nu de horeca dicht is, merk je dat dat minder gedaan wordt.” En als het dan nog eens regent, dan is het helemaal armoetroef. “Met dit weer komt er helemaal niemand. De regen is onze grootste concurrent.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief