Geen explosieven gevonden op groot deel van begraafplaats aan de Mastendreef
Foto: Facebookpagina RK Begraafplaats

Geen explosieven gevonden op groot deel van begraafplaats aan de Mastendreef

BERGEN OP ZOOM - Er zijn geen ‘ontplofbare oorlogsresten’ gevonden op de RK-begraafplaats, de Islamitische Begraafplaats en het terrein van Crematorium Zoomstede aan de Mastendreef. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom vandaag bekendgemaakt. Al in oktober en november werd er bodemonderzoek uitgevoerd op het terrein om te onderzoeken of er mogelijke niet-ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zaten.


De gemeente Bergen op Zoom heeft eerder een Conventionele Explosieven Bodembelastingkaart opgesteld. Op basis hiervan kwamen verdenkingen naar boven dat er mogelijk nog niet-ontplofte explosieven op de begraafplaats zouden liggen. Inmiddels is het onderzoek afgerond en blijkt daar geen sprake van te zijn. “Hierdoor verandert de status van deze terreinen van verdacht gebied naar protocol gebied. Op deze terreinen kunnen werkzaamheden daardoor weer regulier worden uitgevoerd.”

Gemeente Bergen op Zoom en de twee stichtingen trokken samen op om het onderzoek uit te voeren. Alle terreinen van het crematorium en van de RK-begraafplaats, waaronder ook de Islamitische begraafplaats valt, zijn gescand op de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten. Het bedrijf Armaex voerde het onderzoek uit met een mobiele grondradar en een radardetectorMet deze apparatuur worden metalen voorwerpen als verstoring in de bodem opgemerkt. De verstoringen werden geanalyseerd en als dat nodig was werd er gericht gegraven om vast te stellen wat de verstoring was. Tijdens deze benaderwerkzaamheden zijn geen explosieven gevondenDoor de gevechtshandelingen in WO2 geldt in de hele gemeente dat rekening gehouden moet worden met een spontane vondst, vandaar de term aandachtsgebied 

Het onderzoek op de Algemene Begraafplaats aan de Mastendreef is nog niet afgerond. Door puin in de bodem kon het onderzoek met de grondradar niet volledig worden uitgevoerd.? Het onderzoek wordt vervolgd vanaf 18 januari, waarbij er proefgaten en -sleuven worden gegraven. Gedurende de looptijd van het hele vervolgonderzoek kunnen er tijdelijk delen van de begraafplaats worden afgesloten.  

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief