Afbeelding
Foto: Koolen Photography

Maarten Stalpers: ‘Het maakt me niet uit of ik voor 60 of 600 man sta’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het is een late carrièreswitch. Dat beseft Maarten Stalpers uit Bergen op Zoom zich maar al te goed, toch gaat hij vol energie en passie aan de slag met zijn nieuwste project. Na jaren opgetreden te hebben bij verschillende jazz- en popbandjes, treedt hij nu zelf naar de voorgrond met zijn voorstelling ‘Gilbert Becaud ontmoet...’ waarin hij een ode brengt aan de Franse chansons. “Ik speel nog steeds veel klarinet/saxofoon en dwarsfluit hoor, ook tijdens de nummers in de voorstelling”, zegt Stalpers.

Maarten Stalpers is opgegroeid in een muzikaal nest. Vader Harrie Stalpers was immers componist/violist en directeur van de Gemeentelijke Muziek- en Balletschool. Niet vreemd dus dat Maarten zelf ook naar het Conservatorium ging. Hij studeerde cum laude af op klarinet en saxofoon. Toen hij eenmaal klaar was op school, ging hij aan de slag als solist in verschillende settingen. Van jazz tot pop en alles er tussenin. “Ik heb echt als beroepsmuzikant opgetreden en ik heb ook drie cd’s uitgebracht. Daarnaast heb ik tien jaar in de muziekschool gewerkt en inmiddels heb ik al heel wat jaren mijn eigen studio en praktijk aan huis.”

Tijdens de verschillende optredens in jazz- en popbandjes nam Maarten ook weleens de zang op zich. “Maar in 2018 ben ik dat eigenlijk wat serieuzer op gaan pakken.” Hij was inmiddels al zestig jaar, maar besloot om zangles te nemen. “Ik denk dat ik uiteindelijk zo’n tien lessen heb gehad. Daar kreeg ik te horen dat ik echt iets met zingen moest gaan doen.” Toen Maarten van de muziekdocent een nummer van Edith Piaf kreeg, viel alles op z’n plek. “Dat klonk blijkbaar heel goed”, zegt Maarten bescheiden. Tijdens de optredens die volgden ging Stalpers steeds meer experimenteren met het Franse chanson en daar krijg hij alleen maar positieve reacties op. “Tot ik op een dag een oude kennis tegen het lijf liep. Hij zei: ‘we gaan een CD opnemen’.” En zo geschiedde. Maarten dook opnieuw in de studieboeken om zijn Frans op te krikken. “Dat heb ik wel gehad op school, maar dat is toch een tijdje geleden”, lacht hij. In december bracht Stalpers zijn cd ‘L’amour de la chanson’ uit. Hierop zingt en speelt Stalpers o.a nummers van Becaud, Aznavour, Clerc, Fugain en Trenet.

En, als de maatregelen rondom het coronavirus het toelaten, start Maarten op 9 maart met twee solo-theatervoorstellingen met als titel ‘Gilbert Becaud ontmoet…’ in Theater de Kring in Roosendaal. Ik wilde eerst alleen maar nummers van Gilbert Becaud zingen, maar dat werd me sterk afgeraden door verschillende mensen. “Mijn vader draaide vroeger al platen van hem. Als zevenjarig jochie heb ik die nummers allemaal al meegekregen en blijkbaar heb ik een beetje diezelfde klank in mijn stem.” Nu heeft Stalpers het toch wat breder getrokken. Verschillende bekende en onbekende Franse chansons passeren de revue. “Het is nog wel even wennen. Ik ben gewend om met een instrument in mijn handen te staan en nu sta ik soms met niets in mijn handen op het podium. Dat voelt heel open en bloot, maar een choreograaf helpt me daarbij, hoe ik op het podium moet staan.”

Uiteindelijk is het nog maar de vraag of de voorstellingen door kunnen gaan. “Maar anders gaan we het gewoon verzetten. Het maakt me niet uit of er 60 of 600 mensen komen, als de mensen maar tevreden naar huis gaan.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief