Geen huurverhoging heeft flinke impact op Stadlander: ‘We zouden veel liever maatwerk leveren’
<p>stadlander</p>

stadlander

(Foto:)

Geen huurverhoging heeft flinke impact op Stadlander: ‘We zouden veel liever maatwerk leveren’

BERGEN OP ZOOM - Minister Kajsa Ollongren heeft woensdagmiddag, middels een brief aan de Tweede Kamer, laten weten dat de huren van sociale woningen dit jaar niet omhoog mogen. Voor woningcorporatie Stadlander betekent dit ongeveer 1 miljoen minder huuropbrengsten per jaar. “Geld wat we nodig hebben voor onze opgaven op het gebied van nieuwbouw, duurzaamheid en leefbaarheid.”


Het besluit van de minister is goed nieuws voor de huidige huurders. Zij krijgen dit jaar geen huurverhoging. “Toch zijn we als Stadlander verbaasd over dit besluit, omdat het afwijkt van de afgesproken lijn om meer maatwerk te leveren”, stelt Stadlander in een reactie. De woningcorporatie maakt zich ook zorgen over betaalbaarheid van de woningen, vooral in deze tijd. “Maar wel op basis van maatwerk.”

“We weten uit ervaring dat regelingen die er specifiek zijn voor mensen die het nodig hebben, veel effectiever zijn. Denk bijvoorbeeld aan de huurtoeslag”, stelt Ko Droogendijk namens Stadlander. “Nu profiteert iedereen er van, ook al hebben sommige huurders dat vanuit financieel oogpunt niet nodig.”

Stadlander was van plan om dit jaar 0% verhoging te rekenen voor de minima en een lichte verhoging (1,4%) voor de andere huurders. Nu dat niet doorgaat, lopen zij ongeveer één miljoen euro aan inkomsten mis. Dat is een behoorlijke hap uit het investeringsvermogen. En dat is iets wat ook minister Ollongren niet is ontgaan. De minister verwacht dat de huurbevriezing ervoor zorgt dat woningcorporaties in totaal zo’n 180 miljoen euro mislopen. 

“Indien dit niet op enigerlei wijze wordt gecompenseerd heeft dit een effect op de investeringscapaciteit dat gelijk staat aan circa 15.000 nieuwbouwwoningen”, stelt de minister. Het bevriezen van de huren zorgt er dan ook voor dat er minder nieuwbouwwoningen gebouwd kunnen worden én er is minder geld voor onderhoud. De compensatie is volgens Stadlander belangrijk. “Want alleen zo gaan onze investeringen in duurzame woningen en leefbaarheid onverminderd door.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief