Voetbalster Jade Massing aan de slag in Amerika
Jade Massing
Jade Massing (Foto: Ingrid Mol)

Voetbalster Jade Massing aan de slag in Amerika

LEPELSTRAAT – De in Roosendaal geboren en in Lepelstraat getogen 19-jarige Jade Massing is net terug uit Amerika, waar ze haar contract heeft getekend bij het Pratt College in Kansas. En om aan te geven hoe bijzonder die waardering wel is, mag er zeker vermeld worden dat er 7 scholen interesse in haar hebben gehad.


Jade is langzaam maar zeker gewend geraakt aan het idee dat ze in juli voor 4 jaren naar Amerika vertrekt. Ze bouwt daar haar sportieve carrière verder uit. Want de belangstelling voor haar buitengewone prestaties, maken haar nu al tot een sportvrouw die op nog hogere niveaus zal kunnen presteren.

“Vanaf het moment dat ik kon lopen, ging ik met mijn vader mee naar de sportschool. Ik heb daar de techniek van het kickboksen geleerd en middels spelvormen gewerkt aan conditie en techniek”, verwoordt Jade haar sportieve instelling. “Bij het kickboksen ontwikkel je een aantal vaardigheden. Je werkt zoals gezegd aan techniek en conditie, maar je leert ook incasseren, niet bang zijn en uitdelen. Op mijn 12e mocht ik vanwege mijn leeftijd nog niet in de ring, dus ben ik me gaan oriënteren op andere sporten”. Zo maakte ze kennis met het tennissen, het fitnessprogramma Zumba, hockey en streetdance. “Ik was nog zoekende en merkte bij het hockeyen dat ik liever een balletje trapte dan met een stick wilde slaan”.

“Ik ben bij Voetbal Vereniging Steenbergen begonnen. Daar speelde ik eerst met de jongens mee, maar er kwam daar al heel snel een 1e damesteam. Ik was laatste speler, en onder andere dankzij mijn lange postuur, werd ik gevraagd om te komen keepen. Omdat ik graag wilde groeien tot een goed speelster, heb ik bij 7 verschillende clubs gespeeld, waar ik me goed heb kunnen ontwikkelen. Bij SV Smerdiek uit Sint Maartensdijk had men een heel goed meidenteam, en ik kon daar gelijk als 1e keepster van het 1e elftal beginnen. Ik was toen 15 en sprak mijn oude buurmeisje Corina Luijks, waar ik in Lepelstraat veel mee gevoetbald had”. Zo kwam Jade terecht bij het veldteam in Steenbergen en zaalvoetbalvereniging Bristol in Roosendaal.

Wanneer we Jade vragen wie haar allergrootste fan is, dan twijfelt ze niet. “Dat is mijn opa. Hij heeft zolang ik voetbal maar 2 wedstrijden gemist. Hij maakt, samen met mijn moeder ook altijd filmpjes en die worden dan op Instagram gezet. Maar ook Jade zelf en mensen van het Bristol team plaatsen die erop”. Trainer Hans Lauwen benadrukt de hele situatie: “Het is heel bijzonder dat Jade nu benaderd is door scholen in Amerika. Ze dacht een poos geleden aan stoppen omdat ze uit het veldvoetbal geen plezier meer haalde. En dan is ze nu benaderd voor een scholarship. Hoe bijzonder is dat?” Lauwen wil ook nog wel even de visie van de nieuwe coach van Jade, Ashley Burnette, kwijt dat die verwacht dat ze in Amerika zeker en vast op een nog hoger niveau zal gaan spelen.

En met dat vooruitzicht vertrekt Jade Massing in juli dus naar Amerika, om daar in 4 jaar haar studies af te ronden en op topniveau te voetballen op het veld en in de zaal bij het Pratt College Kansas. “Ik heb bewust voor die school gekozen omdat die niet immens groot is. Ik weet namelijk van mezelf dat ik het beste tot mijn recht kom in een gemoedelijke, sfeervolle omgeving”. En trainer Hans Lauwen sluit subtiel af: “Jade is in de zaal veel beter geworden. Dat komt vooral door haar spelinzicht, snellere balhandeling, de coaching en het leren voetballen in kleine ruimtes en reflexen. We gaan nog veel van haar zien en horen”.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief