Foto: Remko Vermunt

Lente op de zorgboerderij: ‘Ze maken zichzelf nuttig en dat zorgt voor zelfvertrouwen’

BERGEN OP ZOOM - Peter Oerlemans nam in 1999 het melkveebedrijf aan de Buitenlust 1 in Halsteren over van zijn vader. Sinds 2003 is hij officieel een zorgboerderij en daarmee legt hij verbindingen tussen mens en dier. Zo’n 26 hulpboeren werken één of meerdere dagen in de week mee om het bedrijf draaiende te houden, maar tegelijkertijd werken ze aan zichzelf met behulp van Peter en zijn team. “We doen dit echt samen. Onze hulpboeren voelen zich één met het bedrijf en zijn enorm betrokken. Dat is mooi om te zien.”


Litske Moerland is als stagiair begonnen bij zorgboerderij Den Hof, maar inmiddels is ze één van de vaste krachten in het team. Zo is ze zorgbegeleider, maar ook binnen de organisatie vervult ze een belangrijke rol. Zo denkt ze mee over de missie en visie van het bedrijf en heeft ze contacten met externe partijen.

Als zorgbegeleider is het voor Litske taak om goed naar de hulpboeren te luisteren, maar daarnaast zet ze ook doelen met hen op. “We werken hier met 26 hulpboeren die verspreid over de week bij ons werken. Meestal hebben we zo’n tien mensen per dag, maar als iemand bijvoorbeeld een terugval heeft dan kan het zomaar zijn dat je iemand een tijdje moet missen”, legt Litske uit.

De hulpboeren hebben een uitgebreid takenpakket. De één zorgt voor het onderhoud, terwijl anderen helpen met het schoonmaken van de stallen en het voeren van de koeien. “Het contact met de dieren is wat zo’n zorgboerderij uniek maakt”, legt Litske uit. “Zodra de hulpboeren het erf oprijden, worden ze eigenlijk al rustig van de omgeving. Ze voelen zich veilig hier. Het is echt een veilige haven. Dat contact met de dieren doet veel voor onze hulpboeren. Dieren hebben geen mening over wie je bent of wat je gedaan hebt. Dat helpt onze boeren enorm.” Ondertussen werken de hulpboeren wel in een echt melkveebedrijf. “Ze maken zichzelf nuttig en dat zorgt voor zelfvertrouwen.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief