Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Fort-Zeekant is constant in ontwikkeling: ‘We willen het karakter van de wijk behouden’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom is sinds april bezig met het bouwrijp maken van het project Bergse Buren binnen de wijk Fort-Zeekant. Daarnaast wordt binnenkort het ‘Park Belvedère’ tegenover de Scheldeflat officieel geopend en Stadlander is druk bezig met het plaatsen van ‘MorgenWonen’-woningen in de Adriaen Pauwstraat en Antony Duyckstraat en de renovatie van 106 woningen in de Oranjebuurt. Kortom: Fort-Zeekant is volop in ontwikkeling. Tijd om er een kijkje te nemen!

Wie al een tijdje niet meer in de wijk is geweest, herkent dit deel van Bergen op Zoom eigenlijk niet meer terug. Lag er in de zomer van 2020 nog een soort woestijn voor de Scheldeflat, inmiddels is dat omgetoverd tot een groen park met volop mogelijkheden om elkaar te ontmoeten in het stralende zonnetje. “Er gaat nu eindelijk écht iets gebeuren. Mensen zien hoe mooi de wijk wordt en ze zijn er trots op”, stelt Kimberley Willems, vastgoedontwikkelaar bij Stadlander

Sloop

“De ontwikkelingen in deze wijk lopen al heel erg lang”, vertelt Willems. Plannen om de wijk aan te pakken dateren zelfs al uit 2001. Grote delen van de wijk zijn toen ook al vernieuwd. Maar, tien jaar later, in 2011, besloten bewoners van het deelgebied Scheldebalkon een petitie te ondertekenen gericht aan Stadlander. De woningen waren er slecht aan toe en er was grote behoefte aan nieuwbouw. “We hebben toen besloten om de woningen vervroegd te slopen, zonder dat we een nieuw plan hadden voor dit gebied.” In totaal, met de Scheldeflat erbij, worden er in de wijk 330 woningen gesloopt, waarvan er nu al 136 weg zijn.

De Zeester

Het plan liet echter nog een tijdje op zich wachten. “Uiteindelijk is in 2018 een samenwerking ondertekend tussen gemeente en Stadlander.” Vanaf dat moment konden er al verschillende projecten opgepakt worden in de wijk. “We hebben gekeken naar projecten waarmee we snel aan de slag konden.” Zo werd onder andere de flat aan de Van Bleiswijkstraat aangepakt, die sindsdien de naam ‘De Zeester’ draagt.

Bergse Buren

Vorige zomer is ook het bestemmingsplan officieel vastgesteld, waardoor de gemeente van start kon met het bouwrijp maken van de gronden. “Begin volgend jaar gaan wij achter de gemeente aan met het bouwen van woningen.” Uiteindelijk komen er 86 huurwoningen en 28 koopwoningen. “We vinden het belangrijk om koopwoningen toe te voegen, zodat er een mix van inwoners ontstaat in de wijk.” De woningen worden gefaseerd opgeleverd tot medio 2023, waarna Stadlander verder wil met de sloop en nieuwbouw op de plek van de Scheldeflat. “Op dit moment worden alleen de onderste vier verdiepingen van de Scheldeflat gebruikt voor tijdelijke huur. Uiteindelijk gaat de flat tegen de vlakte en komt hier een extra deel van het park te liggen en er komt een stuk nieuwbouw langs het park.”

Conceptwoningen

Maar, dat zijn niet de enige ontwikkelingen in de wijk. Zo worden er recentelijk 18 woningen gebouwd aan de Adriaen Pauwstraat en de Antony Duyckstraat. “Dat zijn zogenaamde conceptwoningen die in één dag worden opgebouwd. Je ziet dat mensen uit de wijk allemaal even komen kijken, want dat is echt bijzonder om te zien.” De woningen worden naar verwachting eind augustus opgeleverd aan Stadlander en begin september krijgen de huurders hun sleutels.

Oranjebuurt
Ondertussen is Stadlander ook bezig met het renoveren van 106 woningen in de Oranjebuurt. “Deze woningen worden vooral duurzamer gemaakt. We gaan bijvoorbeeld enkel glas vervangen, isolatie aanbrengen en dat soort dingen. Aan de Stalenbrugstraat en omgeving worden in de loop van 2023 nog eens 41 woningen gesloopt. Ook zij moeten plaatsmaken voor nieuwbouw. “We zijn daar nu druk mee bezig.” Belangrijk in al deze ontwikkelingen is dat het volkse karakter van de wijk behouden blijft. “Fort-Zeekant is van oorsprong echt een volksbuurt. Dat willen we behouden, want dat is juist de kracht van de wijk. De mensen zitten hier in de zomer op een bankje in hun voortuin. Dat is enorm gezellig en daarom gaan we bij een aantal nieuwe woningen juist een bankje integreren in de gevel. Dat is het DNA van deze wijk en dat moet je koesteren.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief