Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Lekker buurten en boeren: Burgerboerderij Brabantse Wal gaat van start!

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Tweehonderd leden en een stuk land van zeven tot tien hectare. Dat is wat Burgerboerderij Brabantse Wal nodig heeft om een succes te worden. “We willen eind dit jaar of begin volgend jaar aan de honderd leden zitten, de rest komt dan vanzelf”, stellen Ton Ringersma en Jolande Vermaas. De Burgerboerderij rust op drie pijlers: Lekker en gezond eten, goed voor het klimaat én je doet het samen. “Dus je kan lekker buurten en boeren.”

Het idee voor de Burgerboerderij ontstond bijna een jaar geleden. “Het was tijdens de jaarwisseling”, legt Ringersma uit. “Ik had het met mijn buurman over wat we komend jaar gaan doen. Een soort goede voornemens. We wilden allebei iets met voedsel doen en uiteindelijk kwam dit idee naar boven.”

Inwoners van Bergen op Zoom en omstreken kunnen lid worden van hun eigen boerderij: Burgerboerderij Brabantse Wal. Die wordt straks gerund door een boer die in dienst is van de coöperatie. Hij gaat zo’n veertig verschillende groenten kweken én er komt een voedselbos met fruit en noten. “De boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten die hij alleen aan ons als leden levert. We profiteren zelf van de overvloed, maar dragen ook gezamenlijk de risico’s.” Voordelen daarvan zijn dat het beter is voor het klimaat om lokaal je groenten te verbouwen, omdat het biologisch gekweekt wordt is het lekker en gezond eten én je doet het samen. Zo kan je bijvoorbeeld helpen bij het oogsten, maar ook bij de administratie. “Het doel is dat we het echt samen gaan doen. De boer heeft de kennis en wij kunnen daar op meeliften”, stelt Jolande Vermaas.

“We zijn nu met een groep van tien mensen en het gaat eigenlijk best snel. Dat komt door ons eigen ongeduld”, stelt Ton Ringersma. “Ik denk dat het meer ons enthousiasme is”, lacht Jolande. “Ik vond het meteen een leuk idee, maar het is wel iets groots. Ik heb zelf in het verleden oesterzwammen gekweekt, maar dat is in verhouding niets vergeleken met wat we nu gaan doen.” Het gaat immers om zo’n zeven tot tien hectare grond. Een deel daarvan wordt gebruikt voor het voedselbos (2 hectare) en de rest voor land- en akkerbouw (5 hectare), zoals aardappels, uien, mais en nog veel meer. De overige grond wordt gebruikt voor groenbewerking. “We gaan werken met plantaardige mest of compost. We hebben dan wel grond nodig voor groenbewerking. Zo voorkomen we dat we land gaan uitputten.”

Om de biodiversiteit te vergroten worden er straks ook poelen, houtwallen en bosjes aangelegd. “Het wordt geen strakke akker. We willen natuurinclusief boeren, dat betekent dat we ook ruimte geven aan de dieren.” Daarnaast voorkom je hiermee plagen. “Er is nu bijvoorbeeld een enorm slakkenprobleem, maar in een poel leven kikkers en die eten slakken. Zo kan je de natuur in evenwicht houden.”

De boerderij moet straks genoeg groente en fruit leveren voor zo’n 500 mensen. “We gaan uit van ongeveer 200 leden, maar daar zullen ook gezinnen en stelletjes bijzitten. We gaan dus uit van ongeveer 500 mensen.” Een deel van die mensen zal meehelpen met de boerderij, de anderen zullen wel inleggen maar alleen wekelijks een voedselpakket komen ophalen. “En dat is prima. De een vindt het wel leuk om met zijn handen in de aarde te wroeten en de ander niet. Of misschien heb je er ook helemaal geen tijd voor als je een gezin hebt. Dat is prima.”

De komende tijd gaat het team eerst aan de slag met de belangrijkste zaken: Leden werven en een stuk land bemachtigen. “Voor beide gevallen mogen mensen ons benaderen. Als ze lid willen worden, maar ook als ze een stuk land willen verkopen of eventueel willen verpachten.” Meer informatie kan je vinden op www.burgerboederijbrabantsewal.nl of mail naar info@burgerboerderijbrabantsewal.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief