Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Bijzondere sabels teruggebracht naar Bergen op Zoom

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Jesse van Tetterode heeft donderdagochtend namens het Markiezenhof twee bijzondere sabels in ontvangst mogen nemen uit handen van Helene van Oorschot van Stichting Vrienden van het Markiezenhof. De twee sabels dateren uit de achttiende eeuw en in de wapens zijn de initialen “CT” geëtst. Deze initialen verwijzen naar de laatste markies van Bergen op Zoom: Carl Theodor van de Palts-Sulzbach (1724-1799).

“Ik ben blij dat we hier vandaag mogen zijn, maar toen ik hierheen reed bedacht ik me wel dat het ook raar is. Als je kijkt naar de tijd waarin we nu leven met de oorlog in Oekraïne, is het bijzonder dat we wapens gaan overhandigen.” Daarom moeten de sabels volgens Helene van Oorschot vooral niet als wapens gezien worden. “We moeten vooral kijken naar de symbolische waarde”, stelt ze. “De waarde die deze sabels hebben voor Bergen op Zoom als Markiezenstad.”

De sabels hebben naast de historische waarde ook een symbolische betekenis: strijdbaar, verdediger en bewaker van ons erfgoed. “Zo zien wij onszelf als Vrienden van het Markiezenhof ook. We blijven kritisch, om te zorgen dat het cultureel erfgoed in het algemeen en het museum in het bijzonder behouden blijft. We weten allemaal dat er bezuinigd wordt op cultuur in Bergen op Zoom, maar wij vragen de politiek om ook na te denken over de lange termijn en de invulling van het Markiezenhof.”

Stichting Vrienden van het Markiezenhof kwam de sabels op het spoor dankzij bestuurslid Han Verbeem. Hij ontdekte op 4 december 2021 dat er twee unieke sabels uit de tijd van markies Carl Theodoor geveild zouden worden. Dankzij een erfenis van Richard Akkermans uit Bergen op Zoom, was er voldoende geld beschikbaar om de sabels aan te kopen. “De sabels krijgen nu een mooi plekje in de zaal 1747”, stelt Jesse van Tetterode, die de sabels in bruikleen krijgt van de Vrienden.

“We hebben niet heel veel collectiestukken uit die tijd, des te mooier is het om deze sabels in de zaal te kunnen plaatsen.” Zelf vind Van Tetterode de sabels erg bijzonder. “Ik vind het mooi om die initialen te lezen op het wapen. Die zijn er ingeëtst en dan ga je nadenken: welke naam laat ik na als ik er niet meer ben? De persoon achter deze wapens komt hiermee echt tot leven en dat is wat we in het Markiezenhof toch proberen te doen: We zijn een geheimenpaleis waarin we verborgen verhalen zichtbaar maken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief