Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Coalitievorming wordt lastig in Bergen op Zoom

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Nu de kiezers hebben gesproken, kan het formeren van een nieuw college beginnen. In Bergen op Zoom werden 24.650 stemmen uitgebracht, wat overeenkomt met een opkomstpercentage van 44,9 procent. Veel kiesgerechtigden hechten blijkbaar geen belang aan de gemeenteraadsverkiezingen. De dertien partijen die op het stembiljet stonden hebben het goed gedaan. Ze hebben allemaal een of meer zetels in de 33-koppige gemeenteraad veroverd.

GBWP is met zeven zetels volgens de voorlopige verkiezingsuitslag de grootste partij. Partijleider Arjan van der Weegen: “De verkiezingsuitslag laat zien dat wij wederom door de kiezers gekozen zijn als grootste partij van onze mooie gemeente. Wij zijn daar trots op en tegelijkertijd bescheiden, want we hebben wel een stevig signaal van de kiezers gekregen en dat trekken we ons aan. Alle dertien partijen zijn gekozen in de gemeenteraad en de uitslag laat zien dat er massaal op lokale partijen is gestemd (20 van de 33 zetels). Helaas was de opkomst laag en ook dat zegt veel over het vertrouwen van de samenleving in de politiek. Daar ligt een enorme opdracht voor ons gezamenlijk.”

Als grootste partij ligt voor de hand dat GBWP het voortouw neemt bij de coalitievorming. “De komende weken staan in het teken van het vormen van een politiek akkoord en een nieuw college. Dat gaat met deze uitslag niet eenvoudig zijn. Wij zullen daar onze verantwoordelijkheid in nemen en vanuit samenwerking proberen te komen tot een stabiel bestuur”, aldus Van der Weegen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief