Afbeelding
Foto: BAM.com

Luchtkwaliteit in Bergen op Zoom zorgwekkend

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Brabantse GGD’s hebben een onderzoek gehouden naar de luchtkwaliteit in de provincie. De uitkomsten in Bergen op Zoom zijn zorgwekkend: 19,7% van de nieuwe astma-gevallen bij kinderen en 22,4%van de nieuwe hart- en vaatziekten zijn hier te wijten aan luchtvervuiling. Ook haalt geen enkel woonadres de WHO-advieswaarden.

GroenLinks en de Partij van de Arbeid stellen het college vragen. Ruben Bals, burgerlid GroenLinks: “Een veilige en schone leefomgeving vinden wij heel belangrijk. Wij schrokken toen wij deze cijfers lazen. Wij vinden dat het college de conclusies uit de rapporten serieus moet nemen. Zo willen wij graag dat het college onderzoekt uit welke bronnen de meeste vervuiling komt binnen onze gemeente. Ook willen we dat het college serieus kijkt naar de aanbevelingen. Wij vinden het college deze keer echt in actie moet komen om te streven naar een schone en veilige leefomgeving, die wij als GroenLinks en de Bergse Partij van de Arbeid. Het college moet de touwtjes in handen pakken en aan de slag gaan het bestrijden van dit probleem. Bijvoorbeeld door de bronnen transparant met de raad te delen. We hopen dat het nieuwe college alsnog besluit om zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA).

Raadslid Christel Verbogt vult aan: “Met het Schone Lucht Akkoord werken gemeenten, provincie en Rijksoverheid samen. De reden die we van gemeente Bergen op Zoom hebben gehoord over het SLA, is dat zij het helemaal aan de Rijksoverheid over willen laten. Ook kost het opstellen en aanleveren van de rapportages tijd. Dat is begrijpelijk, maar het gaat wél over de gezondheid van onze inwoners. Zo is het belangrijk dat luchtvervuilende bedrijven genoeg afstand hebben van scholen en verpleeghuizen.” GroenLinks en de Partij van de Arbeid zijn erg benieuwd naar de antwoorden van het college.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief