Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Bram over zijn huisdieren: ‘Ik vroeg als kind om een hond, maar kreeg een kuiken’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Lekker rennen met de hond, spelen met de kat, knuffelen met het konijn of praten tegen de kippen. Dat zal veel Bergenaren bekend voorkomen. Bijna vier miljoen huishoudens in Nederland hebben één of meer huisdieren. Veel van die huishoudens zetten op dierendag hun favoriete dier in het zonnetje.

Bram van Hoek heeft al van jongs af aan kippen als huisdier. “Als kind was ik altijd al gek op dieren. Ik heb als zevenjarig jongetje heel lang gezeurd dat ik graag een hond wilde, maar dat durfden mijn ouders niet aan. Toen heb ik als alternatief op mijn achtste verjaardag een kuiken gekregen en zo is het eigenlijk allemaal begonnen. Mijn vader heeft zijn hele leven al kippen gehad dus die vond het sowieso leuk. Het is ook heel leuk want kippen zijn hele sociale dieren. Ze scharrelen rond en zijn altijd bezig met het zoeken naar voedsel in de tuin.”  Volgens Bram zijn kippen vrij intelligente beesten zijn “Ze komen altijd als je ze roept. En als je ze van jongs af aan tam maakt, dan kan je ze aaien en komen ze op je schouder zitten.” 

Bram heeft zes grote Brahma kippen en acht kleine Hollandse Kriel kipjes. “We voeren ze bijna dagelijks. Naast het onkruid dat ze opeten krijgen ze graanmengsel en vers water en af en toe krijgen ze een stuk brood. Als er restjes zijn van het avondeten blijft er bij de kippen weinig van over. Vooral friet vinden ze lekker!” Voor dierendag gaat Bram zijn veertien kippen extra verwennen: “Ze krijgen meelwormen en misschien bak ik zelfs een beetje extra friet!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief