Adrie Stander
Adrie Stander Foto: Caroline Lichtenberg

Bergenaar Adrie Stander schrijft boek over zijn leven

Door: Caroline Lichtenberg Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Adrie Stander (71) uit Bergen op Zoom staat vooral bekend om de Scootmobieldriedaagse die hij vanaf 2009 organiseerde. Stander lijdt al 43 jaar aan MS. In de loop van de jaren is het progressief geworden en krijgt hij steeds meer lichamelijke klachten er bij. Stander schreef onlangs een boek genaamd 'Mijn verhaal' over zijn leven. 'Ik begon gewoon met schrijven over mijn leven omdat ik het belangrijk vind te laten zien dat je als MS-patiënt, die ook nog eens kanker heeft overleefd, nog veel voor elkaar kan krijgen!'

We spreken Stander bij hem thuis en worden vrolijk begroet door zijn hondje Boyke. Samen met zijn vrouw Tonnie zit hij aan tafel en vertelt over zijn boek. Daarin beschrijft hij zijn jeugd, zijn leven met zijn vrouw Tonnie, zijn verenigingsleven en andere activiteiten die hij bedacht en uitvoerde. "Ik heb zoveel meegemaakt... Als ik alles zou opschrijven zou het een enorm dik boek worden."

Kanker

De afgelopen jaren takelde Stander door zijn ziekte steeds meer af. In 2002 kreeg hij er ook ook nog eens kanker bij. "Als ik daar nu op terugkijk, dan denk ik 'hoe is het mogelijk dat ik ermee wegkwam'". Op een gegeven moment kwam hij op het idee om alles wat hij gedaan heeft op te tekenen in een boek. Hij kwam in contact met de Bergse taalkunstenaar Paul Asselbergs die de tekstcorrectie op zich nam. De Bergse kunstenaar Eric Elich nam de vormgeving voor zijn rekening. 

Verleden

Stander begon met schrijven en vroeg zich af hoe het toch kon dat de ziekte hem trof. Hij ploos zijn verleden uit. "Ik heb ontdekt dat enkele familieleden op jonge leeftijd ook vermoedelijk aan een spierziekte zijn overleden. Dat zou verklaren dat het een erfelijke ziekte betrof. In mijn boek vond ik deze ontdekking wel belangrijk om te vermelden. Er werd vroeger met mij daar niet over gepraat, dus ik ben blij dat ik dat door gesprekken met anderen boven water heb gekregen."

Collecteren

De Bergenaar was verder behoorlijk actief in het verenigingsleven. In 2002 kreeg hij een Koninklijke onderscheiding en werd hij lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn vele verdiensten voor mensen met een lichamelijke beperking. In 2009 organiseerde hij de Scootmobieldriedaagse waar hij veel bekendheid door verwierf. Stander zette zich ook in voor de de Stichting Vuist tegen Spierziekten. Het bestuur verzorgde tien jaar lang de jaarlijkse collecte voor het Prinses Beatrix Spierfonds en hij ging ook langs de deuren. Ondanks dat hij niet 'stevig op zijn benen stond'. "Ik belde een keer aan bij de deur en toen er werd opengedaan verloor ik mijn evenwicht. Ik kieperde zo de coniferen in!" lacht hij. "Mensen schrokken zich kapot!"

Dierenliefhebber

In zijn boek komt verder zijn enorme liefde voor de duivensport aan bod. Toen hij acht jaar was kreeg hij een klein duifje dat hij verzorgde. "Dat was zo prachtig, zo is mijn liefde voor deze sport ontstaan!" Hij aait zijn viervoeter Boyke, die langsloopt, over de kop. Even is hij stil. Dan vervolgt hij: "Weet je, met dit boek voelt het allemaal wel als een afronding. Een vervolg komt er niet. Enkele weken geleden vroeg mijn huisarts me na te denken over een zelfgekozen einde. Mijn lichamelijke functies nemen namelijk steeds meer af." Sindsdien is hij er met zijn vrouw en ook de kinderen veel mee bezig. "Ik heb onlangs ook gehoord dat ik slaapapneu heb, dus dat komt er ook nog bij. Ik voel dat ik steeds meer aftakel. Het wordt tijd dat ik een keuze ga maken, nu ik nog helder kan nadenken. Ik wil de dood het liefste zelf in de hand hebben."

Inspiratie

Stander wil de tijd die hem nog rest zoveel mogelijk doorbrengen met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. "Op een gegeven moment wil ik het moment, ik weet nog niet wanneer, kiezen dat het afgelopen is. Want zo doorleven met deze rotziekte en alle pijnlijke gevolgen ervan is geen pretje. Ik hoop dat mijn boek andere MS-patiënten, mensen die een soortgelijke spierziekte, kanker of een andere slopende ziekte hebben, inspireert en dat het boek ze kracht geeft. Haal alles uit het leven wat je maar kan!" zegt hij met een vurige passie in zijn ogen.

Het boek 'Mijn verhaal' kun je onder andere kopen in boekhandel Van der Kreek.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief