Afbeelding

‘Onze Toren’ eindelijk geopend voor publiek

Algemeen

HALSTEREN / BERGEN OP ZOOM - Wanneer je over de A4 rijdt, torent de Pompejus al een tijdje boven de bomen uit. En sinds donderdag 14 december is 'Onze Toren' dan ook eindelijk geopend voor het publiek. Het is een belangrijke stap in de ontwikkelingen van het uitgebreide project West Brabantse Waterlinie.

De oplevering van Pompejus was een heugelijk moment voor architecten Ro Koster en Ad Kil. Zij beten zich vast in de bouw van de multifunctionele uitkijktoren, die in eerste instantie door een gebrek aan financiële middelen niet van de grond leek te komen. Maar door beroep te doen op verschillende subsidies en een uitgebreide crowdfundingactie te starten en te werken met sponsoring, kon de toren 14 december dan eindelijk worden opgeleverd. Sinds dat moment is de toren open voor publiek, maar de officiële opening volgt nog in maart.

Multifunctioneel

De Pompejus biedt een weids uitzicht over de oude verdedigingslinie West Brabantse Waterlinie. Daarnaast biedt de toren ook ruimte als ontmoetingsplaats en kunnen er theatervoorstellingen gehouden worden. Daarbij wordt de trap als tribune gebruikt. Ook kunnen er in Pompejus, die liefkozend 'Onze Toren' wordt genoemd, exposities gehouden worden. Bovendien moet De Schaft, de voormalige directiekeet op Fort de Roovere, ruimte bieden voor een hapje en een drankje.

Bergse projecten

In totaal bestaat het project West Brabantse Waterlinie, wat gefinancierd wordt vanuit de provinciaalse subsidie Landschap van Allure, uit negen deelprojecten. Aan de Bergse kant zijn dat Ravelijn, Waterschans, Fort de Roovere, waterspeelplaats en het fietspad door het Laag. Daarvan is het Ravelijn zo goed als afgerond. Het muurwerk van de vestingmuur en de kazematten zijn hersteld, en de terre is teruggebracht naar het oorspronkelijke niveau. Met de oplevering van Pompejus is ook in het deelproject Fort de Roovere een belangrijke stap gezet.

Vertraging

Niet alle projecten gaan echter even voortvarend. Zo loopt de realisatie van het fietspad door het Laag vertraging op, doordat deze deels over privégronden en grond van Staatsbosbeheer lopen. Met hen zijn gesprekken gevoerd over de voorwaarden waarop de route gerealiseerd mag worden. De verwachting is nu dat fietspad in de zomer van 2018 afgerond kan worden. Ook wordt er hard gewerkt aan de waterspeelplaats. Die is recentelijk uitgebreid met een inundatiemaquette van 900 m2. Dat betekent dat het gebied onder water wordt gezet. De provincie moet daar nog mee akkoord gaan.

Steenbergen

De overige deelprojecten liggen op Steenbergs grondgebied. Het gaat daarbij om de Recreatieve Poort Benedensas en Steenbergen, Fort Henricus en een inundatiegebied en fiets- en wandelroutes. Die deelprojecten vorderen gestaag. Zo liggen de werkzaamheden aan Fort Henricus op schema en is de recreatieve poort Steenbergen vrijwel afgerond. Ook de Recreatieve Poort Benendensas is ver af, en wordt medio 2018 opengesteld voor publiek.[l]

Wat is de Waterlinie?

De West Brabantse Waterlinie is een oude verdedigingslinie. De linie dankt zijn bijzondere karakter aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland, die van 1568 tot 1648 woedde. Van Benedensas in Steenbergen tot de Waterschans in Bergen op Zoom zijn destijds forten aangelegd. Diverse keren werd het land onder water gezet om de Spanjaarden tegen te houden. De contouren van die waterlinie worden nu, zo'n 400 jaar later, weer zichtbaar gemaakt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief