Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

De deuren van de Gertrudiskerk aan de Grote Markt gaan weer open

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Veel toeristen kijken vertwijfeld om zich heen wanneer ze voor de gesloten deuren van de Gertrudiskerk staan. Het kleine bordje wat ze omleid naar de ingang om de hoek wordt vaak over het hoofd gezien. En dat overkomt niet alleen toeristen. Ook veel Bergenaren weten de ingang eigenlijk niet goed te vinden. Daar komt binnenkort verandering in. Met een gloednieuw portaal aan de kant van de Grote Markt kunnen de deuren weer geopend worden.

De reden dat de deuren aan de kant van de Grote Markt dicht zijn heeft onder andere te maken met de tocht. Maar dat probleem wordt opgelost. Er komt een nieuw voorportaal. Je kunt het vergelijken met het kleine glazen hokje voor het gemeentehuis. Maar dan wordt het aangepast aan de vormen van de kerk. Daardoor kunnen niet alleen de deuren weer open, ook krijgen mensen die op de Markt lopen een beetje betere inkijk in de Gertrudiskerk van buitenaf.

De nieuwe ingang is een onderdeel van de grote aanpassingen aan het gebruik van de kerk die het Cultuurbedrijf, Team Vrijetijdeconomie, het kerkbestuur, de Gertrudis Cultuur Stichting en de stichting Bezichtiging Monumenten voor ogen hebben. Zij ondertekenden vandaag een intentieverklaring om samen te gaan werken om de Gertrudiskerk en de Peperbus nieuw leven in te blazen. Het zijn uitgebreide plannen, waarbij de kerk onder andere wordt meegenomen in het Story Telling, er meer ruimtes in de Peperbus toegankelijk worden voor publiek en er vaker tentoonstelling gaan worden gehouden. Ook willen de partijen de openingstijden gaan verruimen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief