Afbeelding
Foto: Humphrey Hekhuizen

Intensievere samenwerking Brabantse Wal

Door: Marijn Riemens algemeen

BERGEN OP ZOOM - Een busverbinding met Antwerpen, hoger beroepsonderwijs in de Brabantse Wal en een gezamenlijk herdenkingsprogramma voor 2019. Zo vlak na de gemeenteraadsverkiezingen is er voor de nieuwe raden en colleges van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht genoeg om mee aan de slag te gaan.

De plannen zijn onderdeel van de samenwerking die de drie gemeenten op het gebied van wonen, werken en recreëren zijn aangegaan. Het doel is om de Brabantse Wal aantrekkelijker te maken voor bewoners, bezoekers en bedrijven die zich in de regio hebben gevestigd. In 2015 startte de provincie Noord-Brabant het project 'Veerkrachtig bestuur', met als doel dat gemeenten zouden onderzoeken op welke terreinen zij konden samenwerken of zelfs zouden fuseren. Een fusie is voor de partijen geen optie, maar samenwerken wel. Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht doen dit al op het gebied van veiligheid, mobiliteit en belastingen. Nu ligt er dus ook een opmaat tot een uitvoeringsplan klaar om samen te gaan werken op het gebied van wonen, werken en recreëren.

Openbaar vervoer

In het uitvoeringsplan hebben de vorige raden en colleges op het gebied van wonen, werken en recreëren verschillende programmalijnen opgesteld. Eén van de onderdelen waar de komende tijd aandacht aan wordt besteed, is het openbaar vervoer. De drie gemeenten pleiten voor een zo goed mogelijk functionerend openbaar vervoer met de buurtbussen en taxidiensten, maar ook voor een busverbinding met Antwerpen. Momenteel kent de Brabantse Wal een verbinding met de Belgische havenstad via een Flixbus, maar deze rijdt slechts één keer per dag. Met name voor Nederlandse studenten die in Antwerpen een opleiding volgen is de busverbinding gewenst. Naast het busvervoer gaan de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht zich gezamenlijk bezighouden met de ontwikkelingen rondom de A4. Het gaat daarbij om zaken als onderhoud van op-en afritten, milieuproblemen en verkeersoverlast.

HAS Hogeschool

De drie gemeenten gaan ook op zoek naar opties om voldoende werkgelegenheid in de Brabantse Wal te creëren en de werkeloosheid te verminderen. Een mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen, is het aanbieden van onderwijs dat aansluit op de bedrijfstakken die in de regio te vinden zijn. Een aantal maanden geleden leek dat realiteit te worden met de vestiging van een HAS Hogeschool Bergen op Zoom, maar het bleek hier om een misverstand te gaan. De hogeschool komt echter wel richting de Brabantse Wal. Studenten krijgen de mogelijkheid om op locatie samen met bedrijven uit de omgeving aan projecten te werken. Dit zal gebeuren vanuit het oude IRS-pand aan de Van Konijnenburgweg.

Herdenken

Op het gebied van recreëren beraden de gemeenten zich onder andere over een gezamenlijke herdenking en viering van 75 jaar bevrijding. De Stichting Herdenking Brabantse Wal ontwikkelt momenteel een programma voor deze herdenking in 2019. In alle drie de gemeenten zullen verschillende activiteiten plaatsvinden. Zo hoopt men onder andere de expositie 'Slag om de Schelde' in de bibliotheken van Hoogerheide, Steenbergen en Woensdrecht tentoon te stellen. De activiteiten rondom de herdenking en viering van de 75-jarige bevrijding vinden vanaf oktober 2019 plaats. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief