Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis
Fotoalbum

Klimmen en klauteren op de Buitenspeeldag

Door: Hanneke Marcelis

HALSTEREN - Salto's, radslagen, verre sprongen en smalle evenwichtsbalken. Niets was te gek voor de ruim 120 kinderen die gisteren deelnamen aan de Nationale Buitenspeeldag in Halsteren. Dankzij de F!tfabriek konden zij zich heel de middag uitleven op een indrukwekkend freerunning parcours.

Rennen en springen over obstakels. Dat is kort gezegd wat freerunnen, ook wel parkour genoemd, inhoudt. De sport wordt door professionals veel uitgeoefend in steden en op gebouwen, maar op woensdag 13 juni kon je ook op het Groene Hart van Halsteren terecht om te oefenen. Daar liet de F!tfabriek in samenwerking met JUMP freerun kinderen kennis maken met de bijzondere activiteit. En daar was bijzonder veel animo voor.

Drukte

Carlijn Tetteroo was apetrots op de grote drukte op het Groene Hart. Zij loopt stage bij de F!tfabriek en organiseerde de originele activiteit als haar eindproject. "We hebben heel het doordraaisysteem op de schop moeten gooien omdat het gewoon té druk werd op de toestellen. Nou, dat is natuurlijk een luxeprobleem", glundert ze. Op het freerun parcours van JUMP kregen kinderen uitleg over de beste manier om over de obstakels te klimmen en klauteren. Een deel van de kinderen luisterde geboeid naar de handige tips, terwijl een ander deel liever het parcours zelf ontdekte. "Dat is heel leuk om te zien. Alle kinderen leven zich lekker uit op de manier waarop ze zelf graag willen."


Naast het freerun parcours was ook het Airtrack luchtkussen enorm populair. Een soort kruising tussen een springkussen en een dikke mat. Het luchtkussen werd uitgebreid gebruikt om salto's en radslagen op te oefenen. Een toepasselijke activiteit voor Tetteroo, aangezien ze zelf turnster is. "Ik wilde voor mijn eindproject graag iets doen met turnen. Ik ben gaan kijken naar turnonderdelen die passen bij kinderen, en zo kwamen we op het idee van freerunnen en het Airtrack luchtkussen", legt ze uit. Dat was bovendien nog eens extra toepasselijk, aangezien er al langer gepleit wordt voor de realisatie van een freerun parcours op die plek. En dat een dergelijk parcours in de smaak valt, hebben de Halsteren kinderen woensdag wel bewezen.

Nationale Buitenspeeldag

De Nationale Buitenspeeldag is een initiatief van Jantje Beton en wordt in samenwerking met kinderzender Nickelodeon al meer dan tien jaar georganiseerd. Met dit evenement willen zij op een speelse manier aandacht vragen voor een kindvriendelijke inrichting van de Nederlandse straten en buurten. Buiten spelen prikkelt namelijk de fantasie van een kind en ook is het goed voor zijn of haar gezondheid, motoriek en sociale vaardigheden. Landelijk vonden er ruim 1100 activiteiten plaats op de Nationale Buitenspeeldag 2018.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief