Docent Laurijs Weyts geeft uitleg over het Stadhuis.
Docent Laurijs Weyts geeft uitleg over het Stadhuis. Foto: Jan Hopstaken

Maak kennis met de geschiedenis van Bergen op Zoom

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Geschiedenis leeft in Bergen op Zoom. Iedereen heeft wel eens gehoord van Menno van Coehoorn, Jan van Glymes, Spinola. Bekende namen, maar weet u ook precies welke rol zij in de geschiedenis gespeeld hebben en wanneer? De antwoorden op deze en vele andere vragen komen aan de orde tijdens de lessen van de School voor Geschiedenis.

Op maandag 24 september 2018 start de School voor Geschiedenis voor het negende maal een eerstejaarsgroep. Deskundige docenten laten de cursisten kennis maken met de geschiedenis van Bergen op Zoom in de context van de regionale en internationale geschiedenis. De docenten staan uitgebreid stil bij de ontstaansgeschiedenis van de stad, de stadsuitbreiding in de loop van de eeuwen, de vroege bedrijvigheid en ambachten, bestuur en rechtspraak, jaarmarkten en kermissen, bouwgeschiedenis, religie en ook de militaire geschiedenis wordt niet vergeten.
Na afloop van het eerste jaar kijken de cursisten met andere ogen naar de monumenten in de stad en begrijpen zij de achtergronden van veel evenementen die tot op de dag van vandaag worden gehouden.
Het schooljaar van de School voor Geschiedenis bestaat uit een tiental lessen, negen lessen op een maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur en een afsluitende les op een zaterdag begin april 2018.
De lessen op maandagavond worden gegeven in het auditorium van het Mollerlyceum.
Verdere, uitgebreide informatie over de lessen van het eerste jaar van de school vind u op de website van de Geschiedkundige Kring www.geschiedkundigekringboz.nl Vanaf de website kunt u ook het inschrijfformulier downloaden.
De School voor Geschiedenis biedt, na het voltooien van het eerste jaar en het behalen van het daarbij behorende certificaat, de mogelijkheid om een tweede jaar bij de School voor Geschiedenis te volgen. Na afloop van beide schooljaren en in het bezit van de daarbij behorende certificaten bestaat de mogelijk van verdere verdieping via het volgen van modules. Dit laatste zijn korte cursussen van drie lessen; er is op dit moment een keuze uit maar liefst 22 modules.

Open avond School voor Geschiedenis
Op maandagavond 18 juni is er gelegenheid om kennis te maken met de School voor Geschiedenis. Vanaf 19.00 uur is iedereen welkom in het Moller Lyceum, Le Grandstraat te Bergen op Zoom.
Om 19.30 uur start het programma, waarin enkele docenten een korte introductie geven van hun les. Tevens wordt er informatie verstrekt over het lesprogramma, de lestijden en de kosten. Ook kan het schriftelijke lesmateriaal worden ingezien.
De Open Avond wordt om 21.00 uur afgesloten.
Belangstellenden kunnen zich voor deze avond bij voorkeur aanmelden via Frans Witjes, telefoon 06 21631301 of e-mailadres svg@geschiedkundigekringboz.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief