Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

't Rijks is de eerste CultuurProfielSchool van West-Brabant

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Op middelbare school 't Rijks staat talentontwikkeling centraal. En naast de sportklassen en het technasium heeft de school nu een nieuw keurmerk binnen gehaald. De school is sinds vandaag officieel de eerste CultuurProfielSchool van West-Brabant. Conrector Louis Sauter maakte het nieuws vandaag bekend tijdens de opening van de kunstexposite van de school.

In de stralende zon mocht conrector Sauters vandaag het woord nemen tegenover de leerlingen van 't Rijks en wethouders Arjan van der Weegen. De docent, die de portefeuille kunst en cultuur heeft, was apetrots op het tweeledige goede nieuws wat hij mocht brengen. Allereerst opende vandaag de kunstexpositie in het cultuurgebouw van de school. Vanavond en morgenavond kunnen alle geïnteresseerden komen kijken naar de werkstukken van de leerlingen van 't Rijks. Dat varieert van kunstwerken van bierdopjes tot schilderen en foto's. De kunstwerken zijn gemaakt door (voor)examenleerlingen tekenen, de leerlingen uit de vooropleiding beeldend en de leerlingen uit het eerste, tweede en derde jaar van de cultuurklas.

En tegelijkertijd mocht 't Rijks ook meteen het predicaat CultuurProfielSchool in ontvangst nemen. "Dat houdt in dat we bepaalde kwaliteiten op het gebied van kunst en cultuur bieden. Om dit predicaat te hebben, moeten we aan strenge eisen voldoen. Zo waarborgen de kwaliteit enorm", legt Sauters uit. "De leerlingen hebben hier echt iets aan wanneer ze een vervolgopleiding willen starten in de sector. Als je op 't Rijks de vooropleiding goed hebt doorlopen, vergroot dat je kansen voor toelating enorm."

CultuurProfielSchool

Bij de CultuurProfielScholen is sprake van structurele samenwerking met meerder culturele organisaties of personen uit de wereld van kunst en cultuur. Dit kunnen culturele instellingen, opleidingen, kenniscentra, centra voor de kunsten of zelfstandige kunstbeoefenaars zijn. Zowel school als samenwerkingspartner participeren actief in het ontwikkelen en uitvoeren van cultuuronderwijs. Zij zitten met elkaar aan de ontwerptafel, staan samen voor de klas en evalueren met meerdere partijen. Dit om duurzaam samen te werken aan cultuureducatie met kwaliteit.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief