Wethouder Lars van der Beek van Woensdrecht (rechts) tijdens het tekenen van het armoedepact aan wederom een volle tafel
Wethouder Lars van der Beek van Woensdrecht (rechts) tijdens het tekenen van het armoedepact aan wederom een volle tafel Foto: Hanneke Marcelis

'Zet in op preventieve aanpak armoede'

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - In de gemeente Woensdrecht loopt het armoedebeleid als een trein. Ruim vijftig instanties, stichtingen en bedrijven ondertekenden daar de afgelopen 2,5 jaar het armoedepact en gingen met de inwoners en elkaar om tafel om armoede preventief aan te pakken. Een succesvolle aanpak, maar in Bergen op Zoom is het systeem niet overgenomen. Een gemiste kans, vinden Betsy de Kock en Evert Weys van de GBWP.

Het was de heer Ringersma van Stadlander die de Bergse politici eind juni wakker schudde. Tijdens de belangenhoudersvergadering van woningcorporatie Stadlander riep hij de gemeente op tot het ontwikkelen van een preventieve aanpak tegen armoede. Hij verwees daarbij naar de regietafels zoals die in Woensdrecht en Steenbergen bestaan. Daarbij gaan partijen samen met een gezin of persoon om tafel zitten om samen met de bewoner tot één plan komen. Dit zorgt vaak voor een veel effectiever resultaat dan wanneer de betrokkene één op één met allerlei instanties en hulpverleners moet praten.

Vroegsignalisering

De regietafels zorgen voor een nauwere samenwerking tussen instanties die in aanraking komen met mensen in armoede. Dat gaat dan niet alleen om hulpverleners, maar ook om woningbouwcorporaties, energieleveranciers en banken. Allemaal kunnen zij signalen opvangen van situaties waarin schulden op de loer liggen. En hoe vroeger die signalen worden opgevangen en gecommuniceerd, des te groter de kans is dat de schulden nog weg te werken zijn. Dat is dus niet alleen belangrijk voor de inwoners zelf, maar ook voor de gemeente en de woningcorporatie. "Vroegsignalering is tenslotte ook zeer zeker van maatschappelijk van belang. De maatschappelijke kosten van schulden zijn immers hoog doordat mensen met schulden vaak ook andere sociale of psychische problemen hebben of krijgen. Verlies van werk, sociale uitsluiting, huisuitzetting veroorzaken op die manier financiële kosten voor opvang, zorgkosten en dergelijke. Aan de andere kant verliest de samenleving als geheel daardoor kwaliteit van leven", aldus de politici.

Aanpak

Naast Woensdrecht en Steenbergen hebben ook de gemeente Breda, Amsterdam, Rotterdam, Helmond, Arnhem en Deventer en vele anderen een Vroeg-erop-af aanpak. Een methodiek waarbij medewerkers van uitvoeringsorganisaties maatschappelijke dienstverlening op huisbezoek gaan bij mensen met een huurachterstand. De gemeente Bergen op Zoom heeft een dergelijke preventieve aanpak volgens De Kock en Weys nog niet omarmd. Tot nu toe beperkt preventie zich tot het inhouden van de huur bij mensen met een bijstandsuitkering. Maar dit betreft slechts een klein gedeelte van inwoners die in de huurschuld komen, aldus de politici. "Wij vinden gezien de omgang van de problematiek dat een actievere aanpak nodig is en willen graag weten of en wanneer wij het voorbeeld van andere gemeenten gaat volgen."

Armoedepact

In de gemeente Woensdrecht heeft het armoedepact 2,5 jaar gelopen. Iedere paar maanden ondertekenden nieuwe partijen als een soort estafette het symbolische pact om samen armoede tegen te gaan. Het eerste doel van het armoedepact was echt om armoede op de agenda te krijgen. Maar het heeft ook geleid tot het samenbrengen en verbinden van partijen. Ook in natura werden er diverse initiatieven ontplooid in het kader van armoedebestrijding, zoals kledingbonnen, kortingsvouchers voor Jeugdland, ijsbaantickets en speelgoedacties rond Sinterklaas.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief