In de gemeente werden dit jaar al 259 baby's geboren
In de gemeente werden dit jaar al 259 baby's geboren Foto: PIXELIO

Inwoneraantal gemeente groeit gestaag: dit jaar al 259 baby's geboren

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Het inwoneraantal van de gemeente Bergen op Zoom blijft groeien. In het afgelopen jaar kreeg de gemeente er in totaal ruim driehonderd inwoners bij. Daarmee komt het aantal inwoners nu uit op ruim 66.400 mensen. Dat meldt het CBS.

Het zijn geen gigantische aantallen waarmee het inwoneraantal van de gemeente Bergen op Zoom groeit. Maar de cijfers groeien wel gestaag. Tien jaar geleden telde de gemeente nog 65.300 inwoners. In 2016 was dat al opgelopen tot ruim 66.100. En aan het einde van de vorige maand stond de teller op ruim 66.450.

Landelijk

Met de groeiende inwoneraantallen sluit Bergen op Zoom naadloos aan bij de landelijke trend. De bevolking van Nederland groeide in de eerste helft van 2018 met ruim 32 duizend inwoners. Dat is iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 35 duizend mensen bij kwamen. Het verschil komt vooral doordat er meer mensen zijn overleden. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwe bevolkingscijfers.

Geboorte

In het eerste halfjaar kwamen 82 duizend kinderen ter wereld en overleden 81 duizend mensen. De natuurlijke aanwas (het aantal geboorten min het aantal overlijdens) kwam daarmee uit op duizend. In de eerste helft van 2017 was dat nog 4 duizend. Toen was het aantal geboorten vrijwel gelijk, terwijl 78 duizend mensen overleden. In Bergen op Zoom geeft het geboorte- en overlijdenscijfer echter een heel ander beeld. In de gemeente werden in het eerste half jaar van 2018 259 baby's verwelkomt. Dat terwijl er in totaal 340 inwoners overleden. De natuurlijke aanwas in de eerste helft van het jaar was dus min 81.

Immigratie
Het CBS brengt regelmatig cijfers uit over de bevolking van Nederland. Naast de natuurlijke aanwas biedt het CBS ook uitgebreide gegevens over migratie. In Nederland bleef het migratiesaldo dit jaar gelijk, maar de herkomst van de migranten is wel veranderd. Vorig jaar hadden migranten met een Aziatische achtergrond (inclusief Midden-Oosten) nog het hoogste migratiesaldo. Hun aantal is echter gedaald. Vooral het aantal Syriërs dat zich bij een Nederlandse gemeente inschrijft is afgenomen, van 11 duizend in de eerste helft van 2017 naar 3 duizend in de eerste helft van 2018. Er vertrekken nauwelijks Syriërs uit Nederland, ongeveer 300 in het eerste halfjaar. Er kwamen daarentegen per saldo meer mensen met een Europese achtergrond bij. De grootste groep wordt nog altijd gevormd door mensen met een Poolse achtergrond. Net als vorig jaar vestigden zich in de eerste zes maanden per saldo bijna 5 duizend meer Polen in Nederland dan er vertrokken. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief