Regisseur Erwin Eggermont van het Bergs Leut Tejater FOTO HANNEKE MARCELIS
Regisseur Erwin Eggermont van het Bergs Leut Tejater FOTO HANNEKE MARCELIS Foto: Hanneke Marcelis

'Vastenavend hoort in het theater thuis'

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - De Legende van de Blauwe Schuit komt naar theater de Maagd. Regisseur Erwin Eggermont is al ruim anderhalf jaar bezig met de voorbereidingen. Maar over twee maanden is het zo ver. Dan zet het Bergs Leut Tejater met een cast van 28 mensen en een 18-koppig orkest maar liefst vier keer theater de Maagd op zijn kop.

De verwachtingen voor de Legende van de Blauwe Schuit zijn hoog. Met het doorslaande succes van het Slikpeleis heeft het Bergs Leut Tejater de lat hoog gelegd voor zichzelf. En dat is ook precies wat regisseur Erwin Eggermont wil. "De stukken van het Leut Tejater moeten gewoon ieder jaar beter worden. Dat is waar we naar streven", vertelt Eggermont trots. "Mijn doel is om te laten zien dat Vastenavend kwaliteit is, en in het theater hóórt."

Regisseur

Eggermont is al ruim zes jaar betrokken als regisseur bij het Bergs Leut Tejater. Het eerste stuk wat hij regisseerde was Me Bouwe. "Het idee voor dat stuk lag er eigenlijk al toen ik erbij kwam. Ik zou ook alleen maar voor die voorstelling regisseur zijn, en daarna stoppen." Maar toen Eggermont de vrije hand kreeg om het nieuwe stuk te bedenken en uit te werken, besloot hij toch door te gaan. En dat resulteerde in 2017 in 't Slikpeleis. "Het publiek was enorm enthousiast over die voorstelling. Het is heel leuk om te merken dat mensen daardoor nu ook weer uitkijken naar ons nieuwste stuk over de Blauwe Schuit." Maar daar plaatst Eggermont met een grote grijns wél een flinke kanttekening bij: 'De Blauwe Schuit lijkt in niks op het Slikpeleis."

Absurd

De Legende van de Blauwe Schuit is een verhaal bedacht door Erwin zelf. "De Blauwe Schuit kom je in allerlei folklore tegen, en dat schip is de basis geworden voor een verhaal over de zoektocht naar de Leut." En waar 't Slikpelis vooral mooi was, belooft dit verhaal vooral absurd te worden. "Zalen die bulderen van het lachen, dat is waar we op inzetten." En die 'we' is niet zomaar een kleine groep mensen. Het Bergs Leut Tejater heeft tientallen betrokken acteurs, muzikanten, decorbouwers en naaisters. "Onze cast bestaat uit 28 mensen. Maar voor de audities kwamen er ruim vijftig. We hebben toen enorm goede acteurs toch moeten teleurstellen", vertelt Eggermont. "Het is enorm leuk om te zien hoe graag mensen mee willen werken aan de Blauwe Schuit. Zo hebben we bijvoorbeeld een orkest van maar liefst achttien enthousiaste muzikanten, waarvan er meerdere zelfs mee helpen met het maken van arrangementen."

Laatste loodjes

Inmiddels is Erwin toe aan de laatste loodjes. "Voor mij als regisseur is het nu even rustig, want ik hoef alleen maar te repeteren. Het bedenken en schrijven is een veel drukkere periode voor een regisseur. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen rustig is. Zo is Erin Leijs nu juist heel druk met de arrangementen." Ook de decorbouwers en naaisters die alle kleding verzorgen zijn nu druk bezig. Half januari moet dat allemaal bij elkaar komen, zodat het Bergs Leut Tejater de Legende van de Blauwe Schuit in februari op de planken kan brengen. Pas als die vier optredens erop zitten, is het voor Eggerom écht even rustig. Want een vierde stuk gaat er voor hem als regisseur niet komen. "Het Bergs Leut Tejater staat voor vernieuwing. Dat kan niet als je te lang dezelfde regissuer houdt, dus na deze stop ik ermee", legt hij uit. Maar daar voegt hij snel aan toe:"Als regisseur dan he, want betrokken blijf ik zeker!"

Kaarten voor de optredens van 21 tot en met 24 februari 2019 zijn te koop via www.blt-boz.nl.

Blauwe Schuit

Omdat papa en mama Vastenavend aan het vieren zijn, blijven de kinderen met de oppas thuis. De oppas vertelt dan een spannend verhaal: dat van de Blauwe Schuit. De bemanning van dat schip wordt door de burgemeester van Bergen op Zoom op pad gestuurd om de Leut te zoeken. Het schip vaart uit en komt onder andere aan in Venetië, Duitsland, Alaska en Engeland. En overal beleven de bemanningsleden absurde avonturen en nemen de beesten mee aan boord om de Blauwe Schuit te vullen met Leut.

Regisseur Pieter-Jan van den Berg aan het werk tijdens een repetitie FOTO DICK VERMAAS FOTOGRAFIE


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief