Afbeelding
Foto: Christel Verbogt

Halsterse Christel Verbogt schittert aan tafel bij Jinek

Door: Hanneke Marcelis

HALSTEREN - Zo'n twee miljoen Nederlanders hebben een handicap. Maar toch is er niet één duidelijk aanspreekpunt voor deze mensen. Daar moet verandering in komen, vindt Lucille Werner. Aan tafel bij Eva Jinek pleitte de Lingo-presentatrice gisterenavond voor een minister van gehandicaptenzaken. En daarbij zat ook de Halsterse Christel Verbogt. Zij kreeg de kans om aan Eva Jinek en de honderdduizenden kijkers van het programma uit te leggen waar zij zoal tegen aan liep toen ze gehandicapt raakte.

Er moet maatwerk komen voor de twee miljoen gehandicapten in Nederland. Dat was de boodschap die Lucille Werner, die zelf vanwege zuurstoftekort bij de geboorte moeilijk loopt, gisterenavond verkondigde aan tafel bij Eva Jinek. "Er wordt gepraat over 'de gehandicapte', maar iedereen is anders. Het is een ontzettend diverse groep, van mensen die een ledemaat missen tot mensen met autisme. Daar is maatwerk voor nodig", legde Werner uit. De presentatrice wil daarom één aanspreekpunt voor gehandicapten, want nu worden ze nog te vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Er moet daarom een minister van gehandicaptenzaken komen. "In veel landen om ons heen bestaat dat al."

Vooroordelen

Om haar verhaal kracht bij te zetten, nodigde Lucille ook de bijna blinde Bob en de in een rolstoel zittende Christel uit om hun verhaal te doen. "Ik ken Lucille nog van de Mis(s)verkiezing waar ik aan mee deed. Zij benaderde me om mee te gaan naar Jinek", blikt Christel terug. "Ik was van te voren heel nerveus, maar aan tafel zitten bij Eva was een onwijs leuke en interessante ervaring. De redactie was ook heel fijn en stelde je echt gerust."

In het programma vertelde Christel openhartig over haar eigen situatie. Ze kwam op haar zeventiende in een rolstoel terecht, en weet dus als geen ander hoe het is om ineens te maken te hebben met allerlei vooroordelen en obstakels. Talkshowhost Jinek was zichtbaar onder de indruk van het verhaal dat Christel zelfs gedwongen werd om naar Vmbo te gaan, terwijl ze voor haar ziekte eigenlijk VWO advies had gekregen. En dat Christel uiteindelijk zelfs noodgedwongen haar middelbare schooltijd via speciaal onderwijs moest afronden, alleen omdat ze in een rolstoel zit en vanwege haar ziekte soms afwezig was. Werner viel haar daarin bij. "Alleen al toegankelijkheid is een groot probleem. Vaak moeten gehandicapten kinderen naar een Mytylschool omdat de normale basisschool niet toegankelijk is. Dan kom je dus op speciaal onderwijs terecht, alleen vanwege die rolstoel."

Werner gaat via een televisieprogramma op zoek naar een minister voor gehandicaptenzaken. Je leest daar meer over op de website https://kro-ncrv.nl/ministervangehandicaptenzaken

Verbogt

Christel Verbogt spreekt zich al langer uit voor gelijke rechten voor mensen met een handicap. In 2017 deed ze mee aan de Nederlandse Mis(s) Verkiezing en wist daarbij een finaleplaats te behalen. En daarna werd ze het gezicht van de campagne 'Als ik de kans krijg' van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). 

De aflevering van Jinek met Christel Verbogt kijk je hier terug.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief