Containers
Containers

Realisatie nieuwe buitenhaven loopt drie jaar vertraging op

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - 1 juli 2019. Dat is de datum waarop de huidige containerterminal zou sluiten en de nieuwe locatie aan het Zuidersluispad zou openen. Maar die plannen hebben vertraging opgelopen. Daardoor blijft de huidige locatie aan de Vierlinghweg waarschijnlijk nog zo'n drie jaar in gebruik. 

Het ontwerp voor de nieuwe buitencontainerterminal aan het Zuidersluispad moet worden aangepast. Dat heeft Arn van der Vorst, directeur van Mepavex, vandaag bekend gemaakt. "Dat is nodig voor de toekomstbestendigheid van de terminal." Daarbij moet het ontwikkelgebied vergroot worden, en dat betekent dat het project flink vertraging oploopt. "We moeten opnieuw alle procedures doorlopen. Dat duurt minimaal een jaar", vertelt Van der Vorst. Wethouder Jacobs vult hem aan. "Voor het bouwen moet je zo'n twee jaar rekenen. Dat kan natuurlijk meezitten en korter uitvallen, maar het is realistisch om te zeggen dat de bedrijfsverplaatsing zo'n drie jaar vertraging op loopt."

Werkgelegenheid

Dat het teleurstellend is dat het project vertraging op levert, geven wethouder en directeur eerlijk toe. "Zelf word ik komende week 67. Als ik dit project heb afgerond, ga ik met pensioen. Dus ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik het liever vandaag dan morgen klaar heb. Maar wat we gaan neerzetten, moet in één keer goed zijn. Om echt toekomstbestendig te zijn, is deze aanpassing aan de plannen gewoon nodig." Ook wethouder Jacobs benoemd de positieve kant van het verhaal. "Mepavex is enorm belangrijk voor de gemeente. Zowel economisch en qua werkgelegenheid, als in de duurzaamheid. Want dan containers vervoeren over water beter is voor het milieu dan over de weg, is een gegeven. De realisatie van deze buitencontainerterminal is in het algemeen belang van onze gemeente."

Omwonenden zijn vandaag per brief geïnformeerd over de vertraging van de bedrijfsverplaatsing van de Vierlinghweg naar het Zuidersluispad. Directeur Van der Vorst benadrukt dat overlast voor omwonenden tot een minimum beperkt wordt. "Daar zetten we altijd al op in. We krijgen eigenlijk nooit meer klachten, dus daar zijn we erg blij mee. Het enige waar we niks aan kunnen doen is het uitzicht. Het blijft een bedrijventerrein, dus je zal altijd tegen containers aankijken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief