Afbeelding
Foto: Hans de Bot

'Vastenavend moet plek krijgen op Werelderfgoedlijst van Unesco'

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Evert Weys en voorzitter van Stichting Vastenavend Bas van Oevelen hebben de handen ineen geslagen om de Bergse Vastenavend op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen als cultureel immaterieel erfgoed. "We gaan samen om tafel om te kijken of en hoe we dat kunnen realiseren", legt wethouder Weys uit.

Kersverse wethouder Weys is enthousiast over de samenwerking. "Ik heb dit voorstel in 2012 al een keer geopperd, maar toen waren de reacties vanuit de stichting Vastenavend lauw. Maar daar is verandering is gekomen. Binnenkort ga ik samen met voorzitter Bas van Oevelen om tafel om te kijken of en hoe we dit kunnen gaan realiseren."

Dat het lang zal duren, als het überhaupt al lukt, is in ieder geval een gegeven. De vastenavend eerst worden opgenomen op de Nederlandse erfgoedlijst, en kan vanuit daar worden geselecteerd voor de wereldwijde lijst. "Dat krijgen we niet binnen een jaar voor elkaar natuurlijk. Maar we gaan zeker kijken wat de mogelijkheden zijn, ook om de Stroat en Altere erbij te betrekken. De Bergse Vastenavend is uniek en een plek op de erfgoedlijst zou een prachtige manier zijn om de gemeente op de kaart te zetten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief