sabic
sabic

Werknemers Sabic hebben werk neergelegd

BERGEN OP ZOOM - De werknemers bij Sabic Innovative Plastics (Sabic) hebben vandaag voor de eerste keer het werk neergelegd. Al eerder hebben ze het cao-eindbod van hun werkgever van tafel geveegd, maar die heeft stoïcijns opnieuw hetzelfde bod ter goedkeuring neergelegd. Paul Smink, bestuurder FNV Procesindustrie: 'De eerste actie is vrijdag een feit. De directe heeft veel tijd gehad om zich te bezinnen, maar begint nu te drammen door dezelfde prak op te warmen. De medewerkers eisen een loonbod dat past bij Sabic en hun winsten en daarom gaan ze voor het eerst actievoeren.'


Om 11.30 uur hebben de werknemers het werk neergelegd. Dat duurt tot 14.00 uur. De korte staking zal de eerste van meerdere acties zijn, als de werkgever de eisen niet doorvoerd in de CAO.

De werknemers hebben drie harde eisen. Als eerste eisen ze een loonsverhoging van 5%, want het gedane loonbod van 3% past niet bij de wereldwijde winst van 78.000 dollar per werknemer per jaar en bij de recordjaren 2017 en 2018. Daarnaast eisen ze ook maatregelen om de hoge werkdruk terug te dringen, bijvoorbeeld door een generatiepact waarbij ouderen eerder kunnen stoppen met werken en jongeren in vaste dienst komen. De derde eis is meer rechtszekerheid voor uitzendkrachten: na negen maanden moeten ze automatisch vast in dienst komen.

Sabic Innovative Plastics is een producent van kunststofkorrels, -platen en –films. De cao geldt voor circa 900 werknemers. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief