Afbeelding

Halsterseweg wordt mogelijk fietsstraat

Nieuwsbrief

BERGEN OP ZOOM – Voor bewoners van het Bergse deel van de Halsterseweg kan de herinrichting niet snel genoeg beginnen. Wateroverlast, snelheidsduivels en fietsers op de rijbaan zijn een doorn in het oog. Toch moeten de bewoners nog zeker anderhalf jaar geduld hebben. De uitvoering duurt een jaar.

Gebogen kijken buurtbewoners dinsdagavond bij scholengemeenschap ’t Rijks naar een plattegrond van de Halsterseweg. Zeker vijfenvijftig man is op de bijeenkomst over de herinrichting afgekomen. “Het is net een snelweg”, zegt een bewoonster. “Ik heb nog nooit zoveel ongelukken zien gebeuren. Dat moet anders vindt Laurent Jan Allewijn van de gemeente Bergen op Zoom. “Het moet een straat voor en door de bewoners van de Halsterseweg worden. “Als gemeente en ontwikkelaar willen we van de omwonenden weten wat er anders moet, en hoe. We vragen bewoners actief mee te denken.

Slechte staat

Aanleiding voor de herinrichting is een in slechte staat verkerende riolering. Die stamt nog uit de jaren veertig en komt bij hevige regenbuien capaciteit te kort. Ook zijn de kruispunten, zijwegen en fietspaden onveilig. De verlichting is verouderd en het huidige straatbeeld past niet meer bij de functie van de weg.

Ingenieursbureau Movaris is door de gemeente ingeschakeld voor een nieuw ontwerp. Daarin maakt het huidige rioleringsstelsel dat onder de trottoirs ligt, plaats voor een riolering in het midden van de straat. Hemel- en vuilwater worden in de toekomst gescheiden afgevoerd.

Fietsstraat

Als het om de herinrichting van de weg gaat, denkt Thomas te Lintel Hekkert van Movaris aan een fietsstraat. Dagelijks maken 3500 fietsers gebruik van de Halsterseweg. Het merendeel scholieren. In een fietsstraat zijn fietsers hoofdgebruikers. Het autoverkeer is er te gast. Dat ontwerp is volgens Te Lintel Hekkert in steden als Rotterdam en Utrecht succesvol. Consequentie is wel dat de busroute via de Halsterseweg verdwijnt.

In het voorstel van Movaris maakt de kruising met de Pomonalaan en Burgerhout plaats voor een rotonde. Komt er meer groen en worden de trottoirs breder. Ook de kruising richting de sportverenigingen moet anders. Hoe, daar mogen de bewoners volop over meedenken door het aandragen van suggesties.

Enthousiast

Bewoners reageren enthousiast op de plannen. Van Ellen van Pul en Antoinette van Kempen mag de herinrichting vandaag nog beginnen. “Wij zijn voorstander van een fietsstraat. Er wordt namelijk veel te hard gereden. Het zou mooi zijn als er tegelijkertijd meer parkeerruimte komt. Dat is nu echt een probleem. Ook het Texaco tankstation zo dichtbij de stad is niet meer van deze tijd.”

Ook Katrijn Zurhorst, die vlakbij de kruising met de Pomonalaan woont, juicht de plannen toe. Vooral de nieuwe riolering. “We hebben meerdere malen water in de kelder gehad. De gemeente beloofde tien jaar geleden al een nieuw riool. Dat is nu echt hard nodig.”

BIJDRAGE TIMO VAN DE KASTEELE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief